Advertisement Section

U petak i subotu, 16. i 17. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju održava se treće izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma The Unforeseen.

Tokom dva dana, u okviru selekcije “Kinoskop” prikazaće se četiri sata novih kratkih eksperimentalnih filmova iz celog sveta koji propituju mogućnosti i granice filmskog jezika na imaginativan i svež način, navode organizatori.

Pored eksperimenata na filmskoj traci, ove godine vas očekuje i par digitalnih iznenađenja, dodaju i navode da posetioce očekuje i selekcija savremene eksperimentalne animacije.

Dragan Dimčić, profesor filmske montaže na Fakultetu dramskih umetnosti, Ivan Velisavljević, filmski kritičar i koautor knjige „Kritički vodič kroz srpski film“ i Nikola Gocić, filmski kritičar i pokretač bloga o arthouse i eksperimentalnom filmu „NGBOOArt” u sastavu su žirija koji će doneti odluku o jednom ili više najboljih filmova iz selekcije (Glavna nagrada i Posebno priznanje). Ove godine uvodi se i nagrada publike koja će izglasati najbolji film.

Pored takmičarske selekcije, predviđene su i posebne projekcije. Filmski centar Srbije će predstaviti izbor domaćih eksperimentalnih filmova iz svoje produkcije, nakon koje sledi projekcija filma bosanske rediteljke Amire Avdić „Misao umetnika“. Posebni program je i predstavljanje knjige „Između svetova“ Dragana Dimčića, profesora na katedri za montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Audiovizuelni program će se odvijati u okviru proslave četvorogodišnjice postojanja događaja Live Soundtrack koji je obeležio program CZKD Bioskopa u prethodnim sezonama. Ova inicijativa za filmsku muziku, koja okuplja domaću elektronsku i elektroakustičnu scenu u cilju pravljenja muzike za eksperimentane filmove i animacije uživo, za ovu priliku, okupila je bogat lajnap okupljen oko ideje psihodeličnih eksperimenata u muzici, podjednako i u elektronskoj  i u gitarskoj sferi.

Svoju muziku za filmove predstaviće bendovi Dogs in Kavala i Triko, saradnja Lenhart Tapes i Zoje Borovčanin kao i ansambl za filmsku muziku Old Soviet Dogs.

Svi severni gradovi, Dane Komljen
  • Save
Previous post Retrospektiva filmova Daneta Komljena u Institutu savremene umetnosti u Londonu
Nagrade slobodna zona
  • Save
Next post „Ukus cementa“ najbolji film na 14. Slobodnoj Zoni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap