Advertisement Section

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni.

Pored gradova poput Pančeva, Zrenjanina, Novog Bečeja u kojima se Turneja realizuje već dugi niz godina, ove godine je uspostavljena saradnja sa čak sedam novih mesta, među kojima su Pecka, Golubac, Vladičin Han… U ovom trenutku, u Obrenovcu, Pančevu i Osečini se Turneja već realizuje, a do sredine juna, filmovi će se prikazivati i u Rumi, Kragujevcu, Somboru, Čačku…

Pažljivom selekcijom tima Slobodne zone prikazaće se filmovi koji su na prošlogodišnjem izdanju Festivala, održanom od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike: Tako će se u okviru Turneje naći pobednički film Slobodne zone – „Profesor Bahman i njegovi časovi“, koji, kako sam naziv kaže, govori o načinu predavanja profesora Bahmana. Kada bi sva deca imala tako emotivno inteligentnog i strpljivog profesora poput Bahmana, svaki konflikt bi se rešavao razgovorom, a „Imagine“ Džona Lenona bi bila naša stvarnost.

Publika širom Srbije Srbije imaće priliku da pogleda i jedan od najgledanijih filmova sa prošlogodišnjeg izdanja Festivala, odlični dokumentarac „Najlepši dečak na svetu“. Čuveni reditelj Lukino Viskonti proputovao je Evropu tražeći dečaka za ulogu Tađa – personifikaciju lepote, za film „Smrt u Veneciji“. Pronašao je 15-godišnjeg Bjorna Andresena čiji će život promeniti kultna uloga.

Među odličnim dokumentarnim filmovima ove godine je i novo ostvarenje nagrađivanog reditelja Avija Mograbija. Film „Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju“ kroz svedočenje izraelskih vojnika donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više od 50 godina.

Igrani film „Bez kanjanja“ donosi takođe priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

Dokumentarni film „Zabavi je došao kraj“, bavi se veoma savremenom temom, licem i naličjem frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama. „Zabavi je došao kraj“ je dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Film „Ja sam Greta“ donosi priču o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji Greti Tunberg koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih politačara.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda i filmove „Prvi sneg“, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i „Moj tata hot dog“, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac.

Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Još jedan dokumentarac u ovogodišnjem izboru je film koji nije bio prikazan na Slobodnoj zoni, ali koji se svojom temom uklapa u ideju Turneje – „Fejt i Branko“, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violiniste romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

Na sajtu Slobodne zone pogledajte termine i lokacije 16. Turneje i informišite se o svim novinama putem društvenih mreža Instagrama i Fejsbuka.

Turneju Slobodne zone je podržalo Ministarstvo kulture i infomisanja.

Pozvezi me
  • Save
Previous post Japanski film „Povezi me”, stiže u domaće bioskope 17. marta
Neće biti TV prenosa proleća
  • Save
Next post Izbor filmova sa festivala „Vienna Shorts” na Martovskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap