Advertisement Section

Na programu će od 19 časova biti ostvarenja „Brum Brum” Lorenca Ula (Lorenz Uhl), „Mora da postoji izlaz odavde” Rajnera Kolbergera (Rainer Kohlberger), „Neće biti TV prenosa proleća” Mihaela Hajndla (Michael Heindl), „Uzrok smrti” Jiotija Mistrija (Jyoti Mistry), „Praznici” Katarine Pihler (Katharina Pichler), “O / O” Paula Veningera (Paul Wenninger), i „Druže Tito, ja nasleđujem” Olge Kosanović.

Specijalni gost festivala biće Mihael Hajndl, autor koji je tokom prošle godine predstavio svoj rad na  online platformi „Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance”, nakon što je Austrijski kulturni forum prethodno raspisao konkurs za izlaganje 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije, na ovoj platformi posvećenoj dijalogu umetnika iz dve zemlje.

„Veoma sam srećan što će film biti prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Ovo je prvi put da sam zastupljen na njemu i jedva čekam da vidim reakcije publike, a naravno i ostatak programa”, rekao je Hajndl.

O filmu koji će predstaviti, Mihael Hajndl je rekao: „Snimak za film „Neće biti TV prenosa proleća” napravljen je proleća 2020. godine tokom prvog lokdauna u Beču. U središtu ovih snimaka su bili TV aparati u privatnim dnevnim sobama, koji se vide s ulice. Tokom mojih dugačkih noćnih šetnji kroz grad, cilj mi je bio da pronađem što više ovih uređaja i snimim programe koji na njima idu. Nenamerno i donekle po inerciji, ukazala se medijska slika tog vremena. Za mene lično, ovaj snimak predstavlja raspoloženje društva u stanju uzbune. Istovremeno, mislim da ovi snimci takođe pokazuju kako je društvo dospelo u ovu situaciju kroz svoja dela i odnos prema svetu. U brzini kojom se smenjuju slike, od fiktivnih do stvarnih drama, od činjenica do lažnih vesti, od trivijalnog do egzistencijalnog, izgubila se moć njihovog razlikovanja”.

Mihael Hajndl živi i radi u Beču kao umetnik i filmski stvaralac. Studirao je slikarstvo na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njegovi kratki radovi se sastoje od serije ponovljenih akcija, varijacija na temu. Metoda je minimalistička, ali je tehnika zabavna, ritmička i nekada vodi do iznenađujućih zaključaka. Hajndlov rad istovremeno oslikava strogu disciplinu naših društava i nalazi razigrane načine da podrije puteve reda i utilitarnosti.

Nil Jang je filmski kritičar koji živi i radi na relaciji između Sanderlenda (Velika Britanija) i Beča (Austrija). Njegove kritike i festivalski izveštaji se redovno pojavljuju u međunarodnim filmskim časopisima. Bivši direktor Međunarodnog filmskog festivala u Bredfordu (2011-15), radi kao konsultant i savetuje nekoliko evropskih filmskih festivala, uključujući i Viennale.

VIENNA SHORTS je međunarodni festival kratkog filma u Beču koji godišnje u proleće učini oko 300 filmova iz celog sveta dostupnim publici i međunarodnoj industriji. Festival je kvalifikacioni događaj za Austrijsku filmsku nagradu, Britansku filmsku nagradu BAFTA, Evropsku filmsku nagradu i Oskare i jedan je od dva filmska festivala u Austriji koja finansira EU.

Foto: Mihael Hajndl

 

2021 SZ turneja
  • Save
Previous post U toku je 16. Turneja Slobodne zone
Basta fest
  • Save
Next post IX Bašta Fest od 30. juna do 3. jula
Share via
Copy link
Powered by Social Snap