Advertisement Section

Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Na prvoj tribini u Velikoj sali Doma omladine Beograda, govoriće Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, Dan Tana, glumac i producent, Goran Marković, scenarista i filmski reditelj, Miroljub Vučković, urednik sektora za međunarodnu saradnju Filmskog centra Srbije (FCS), Đorđe Kadijević, reditelj, scenarista, istoričar umetnosti, Miloš Pušić, filmski reditelj i producent, i Nikola Popević, odgovorni urednik filmskog i stranog serijskog programa.

Gosti će ovom prilikom probati da odgovore na pitanja šta je to identitet srpskog filma i zbog čega je on potreban u susretu sa drugim kinematografijama, kao i da li identitet srpskog filma treba tražiti u prepoznatljivosti naše kinematografije na velikim svetskim filmskim smotrama, prepoznavanju matrice koja će publiku vratiti u bioskope, ili u velikim produkcijama koje će obrađivati traumatične teme novije i dalje srpske prošlosti. Konačno, jedna od tema će biti pitanje identiteta malih kinematografija u svetu nakon pandemije.

Tribine će se održavati jednom mesečno tokom 2021. godine i okupljaće relevantne goste iz Beograda, Srbije i regiona. U prosečnom trajanju od jednog časa, moderatori tribina će probati da sa svojim gostima pruže neke odgovore na aktuelna pitanja srpskog filma. Među gostima će se naći reditelji, scenaristi, producenti, teoretičari, pisci, distributeri i prikazivači, a teme tribina su prilagođene potrebama mlade generacije. Tribine pokušavaju da praktično doprinesu i pre svega usmere filmske stvaraoce, od pitanja kako doći do prvog filma, do načina distribucije filmova i njihovog prisustva na filmskim festivalima u svetu.  

film minari
  • Save
Previous post Dobitnici Oskara premijerno na 49. FEST-u
Kristofer Hampton
  • Save
Next post Dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka” Kristofer Hampton osvojio Oskara za adaptirani scenario
Share via
Copy link
Powered by Social Snap