Snimanje filmsko-istorijskog spektakla i serije „Kralj Petar Prvi” je, nakon šest meseci, završeno. U furioznom ritmu, glumci predvođeni rediteljem Petrom Ristovskim, snimili su ključne, potresne scena na autentičnim prostorima na Krfu, gde se srpska vojska iskrcala pre 100 godina, ali gde je i počeo njen oporavak i priprema za trijumfalni povratak u Srbiju.

Reditelj Petar Ristovski rekao je da snimanje na Krfu za njega bilo potresno suočavanje istorije sa njegovom filmskom verzijom.

„Mislim da smo oslobodili emociju koja će biti dirljiva. Naši filmski junaci, počev od kralja Petra koga tumači moj otac, pa preko ostalih, su bili nadahnuti autentičnim ambijentima, a ja inspirisan njihovom igrom, kao i zalaganjem stotinama statista. Zaista smo evocirali potresno kolektivno sećanje“, rekao je Petar Ristovski.

Film o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio srpski kralj, a prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, biće premijerno prikazan 5. decembra, u Beogradu, u Sava centru i Kombank areni. 

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, Knjaževcu, Valjevu,  Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima, i na Krfu.

U snimanju filma i serije „Kralj Petar Prvi” učestvovali su Vojska Srbije i MUP Srbije, a za potrebe snimanja pravljeni su specijalni komadi oružja i topovi. Ovaj film pomera granice srpske kinematografije.

Lazar Ristovski, glavni producent i glumac, je rekao da su ova uloga, kao i ceo film, po mnogo čemu za njega najvažniji u životu.

„Važan zbog teme i veličine projekta, a takođe i po emotivnosti, jer je ovo debitantski film mog sina Petra. Ovaj film je takođe i čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima, a, bogami, i rediteljski zanat. Ovo je film , koji svaki Srbin mora videti, jer se tiče njegovog dede, pradede, ili čukun-dede, koji su ostavili svoje kosti na Ceru, Kolubari i Kajmakčalanu. Već sam rekao da je ovo i možda moj poslednji film i siguran sam da će on biti upamćen po mnogo čemu, a najviše, siguran sam, po kvalitetu. Videćete, ovo je film za pamćenje“, kazao je Lazar Ristovski.

Glumačku ekipu, pored jednog od naših najboljih glumaca, Lazara Ristovskog, koga ćemo gledati u glavnoj ulozi kralja Petra Prvog, čine i mladi Milan Kolak u liku dobrovoljca Marinka Spasojevića, glavnu žensku ulogu tumači Danica Ristovski u liku Makrene Spasojević, Aleksandar Vučković tumači lik mladog regenta Aleksandra, dečak Ivan Vujić igra Momčila Gavrića, najmlađeg oficira u Prvom svetskom ratu, popularni Radovan Raša Vujović seljaka Životu, mladi Marko Todorović igra princa Đorđa, a uloge u filmu još tumače i Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Tihomir Arsić, Slobodan Ćustić, Tanasije Uzunović, Marko Baćović, Nebojša Kundačina i mnogi drugi.

Scenario su, po knjizi Milovana Vitezovića, pisali, Vladimir Ćosić, Milovan Vitezović i Petar Ristovski, dok muziku komponuje Miodrag Miki Cicović, vođa benda Straight Mickey and The Boyz, višegodišnji saradnik reditelja.