Advertisement Section

Izvor: Filmske radosti | Novosti
14/05/2012

Ne znam ništa o životu, ali znam sve o filmu, napisala je Romi Šnajder u pismu svojoj prijateljici Simon Sinjore. Glumačka diva šezdesetih i sedamdesetih godina je, naravno, preterivala. Jer, žena koja je bila verena za Alena Delona i bila muza rediteljima poput Lukina Viskontija i Orsona Velsa nesumnjivo je znala mnogo toga o životu. Ali, životne lekcije učila je na teži način. Nevolje, razočaranja, tragedije obeležile su njenu sudbinu, okončanu u 43. godini.

Povodom tri decenije od smrti nemačke glumice (umrla je 29. maja 1982.) u Bonu je otvorena izložba na kojoj su prikazani njeni originalni filmski kostimi, plakati, dokumenta, delovi iz filmova, privatne stvari, kao i neke do sada neviđene fotografije. Omaž Romi Šnajder biće upriličen i u Francuskom kulturnom centru u Njujorku, dvomesečnom retrospektivom njenih filmova.

Rođena je 1938. kao Rozmari Magdalena Albah u Beču. Glumom se „zarazila“ još u porodičnom domu, a posle razvoda roditelja majka Magda preuzela je brigu o maloj Romi i njenom bratu Volfiju. Magda je bila glumica i od početka se trudila da upravlja karijerom svoje ćerke, nekad kao menadžer, a neretko je sebi „dodeljivala“ uloge u njenim filmovima. Karijeru Romi Šnajder nadgledao je i očuh koga je, u kasnijim godinama, optuživala za „nezdrav odnos“.

Prvi film snimila je sa 15 godina, a samo dve godine kasnije (1955) proslaviće se ulogom austrijske carice Elizabete u biografskom filmu „Sisi“. Dva nastavka bila su apsolutni hitovi koje je videlo (za to vreme neverovatnih) 25 miliona ljudi širom sveta. Zvezda je rođena! Harizma mlade glumice očarala je publiku, ali i fotografe i novinare koji su je celog života pratili u stopu. Njena privatnost bila je sve do tragične smrti omiljena tema bulevarskih novina.

Mada se deklarisala kao Nemica, Romi je svoje najveće uspehe, ali i neuspehe „slavila“ u Francuskoj. U želji da pobegne od „slatke Sisi“, pritiska prevelikih očekivanja i problema u porodici, Romi je 1958. otišla u Pariz da sa Alenom Delonom snimi film „Kristin“. Bio je to sudbonosni susret. Partneri u filmu postali su par i u životu. I dok su ih francuski mediji pratili u stopu, nemački su bili ogorčeni što ih je omiljena glumica „izdala“. Par je ubrzo ljubav ozvaničio veridbom.

IKONA STILA

Nemačka glumica nije se libila da pozira naga, o čemu svedoče brojne fotografije. Titulu ikone stila dobila je zahvaljujući vrsnom poznavanju mode i saradnji sa velikim imenima u toj industriji. Bila je omiljena ličnost legendarne Koko Šanel i jedna od malog broja klijenata koje je Koko lično dočekivala u svom salonu. Kasnije se „zaljubila“ u egzotične printove modne kuće „Puči“, a podsećanje na tu obostranu ljubav omogućio je aktuelni kreator „Pučija“ Piter Dundas, čija je jesenja kolekcija bila inspirisana lepotom i stilom „jedne i jedine“ Romi Šnajder.

Prve godine u Parizu bile su za Romi veliki izazov u karijeri. Radila je sa velikim rediteljskim imenima, kao što je Oto Preminger i Orson Vels. Delon ju je upoznao sa Lukinom Viskontijem sa kojim će 1962. snimiti jedan od svojih najpoznatijih i najboljih filmova „Bokačo 70“. Ovo ostvarenje učvrstiće joj status kao jednog od najvećih seks-simbola u evropskoj kinematografiji. Njena lepota, harizma i glumački dometi osvojili su i Holivud. Uprkos velikim očekivanjima, Romi se u svetskoj prestonici filma zadržala kratko. Snimila je samo dva dela – „Dobar komšija Sem“ sa Džekom Lemonom i „Šta ima novo, mačkice“ sa Vudijem Alenom, Piterom Selersom i Piterom O’Tulom.

Veza sa Delonom završena je neslavno. Lepa Nemica tokom pet godina zabavljanja tolerisala je brojne Delonove „nestašluke“, a on joj je uzvratio tako što je 1963. raskinuo veridbu. Na ogledalu joj je ostavio kratku poruku: „Otišao sam u Meksiko sa Natali. Ne vraćam se“. Romi je prerezala vene. Srećom spasli su je na vreme. Uprkos svemu ostali su bliski prijatelji do kraja njenog života.

Ponovo su zaigrali zajedno u mračnom, erotskom trileru „Bazen“, šest godina nakon što je Delon napustio zbog trudne ljubavnice. Iako nije reč o remek-delu , film Žaka Deraja zaradio je status kultnog ostvarenja. Napeta priča o ljubomori i prevari gledaoce je osvojila „hemijom“ glavnih junaka, koja je bila gotovo opipljiva na velikom platnu. Scene u kojima se Romi Šnajder šeta oskudno odevena još se pamte, pa ih u mnogobrojnim anketama i današnja omladina proglašava najerotičnijim filmskim slikama.

DELONOVO PISMO

Romi Šnajder sahranjena je zajedno sa pismom njene najveće ljubavi Alena Delona: „Nikada nisi bila lepša. Vidiš, naučio sam nekoliko nemačkih reči zbog tebe“, zapisao je Delon na nemačkom i dodao: „Volim te, ljubavi moja“. Na njegovu inicijativu, nekoliko godina kasnije u grob Romi Šnajder spušteni su i posmrtni ostaci njenog sina Davida.

Do sedamdesetih godina, Romi se ustoličila kao kraljica francuskog filma, dobitnica dva Cezara. Sarađivala je sa Klodom Soteom, Kostom Gavrasom, Klodom Šabrolom… Ali, njen privatni život sve češće je završavao na naslovnim stranama tabloida. Ljubavne veze i afere su propadale, a tablete i alkohol su igrale sve veću ulogu u njenom životu. Žuta štampa se obrušila na osetljivu Romi. Usledile su nesreće koje su ubrzale put ka tragičnom kraju: prvi suprug je izvršio samoubistvo, ona je jedva preživela uklanjanje tumora, a potom je njen sin David poginuo 1981. nesrećnim slučajem. Imao je samo 14 godina. Mada je imala četvorogodišnju ćerku iz drugog braka, Romi se nikada nije oporavila od gubitka prvenca. Nepunih godinu dana posle Davidove smrti, umrla je u svom apartmanu u Parizu. Tadašnji ljubavnik Loren Petin pronašao je sa glavom oslonjenom na radni sto i praznom bocom vina ispred nje. Pismo koje je pisala prekinuto je u pola rečenice. Zvanična verzija glasi: umrla je od srčanog udara izazvanog smrtonosnom kombinacijom lekova i alkohola.

Ne dešava se često da jedna zvezda bude toliko blagoslovena od bogova i toliko izmučena od sudbine kao što je to bila Romi – smatra Žan Pjer Lavonj, organizator izložbe u čast nemačke glumice, koja će posle premijere u Parizu, u julu biti predstavljena i u Kanu.

Slobodan Sijan
  • Save
Previous post Film „Maratonci“ je snimljen za 27 dana
Skupljaci perja
  • Save
Next post Skupljači perja – 45 godina posle
Share via
Copy link
Powered by Social Snap