Advertisement Section

Kako javlja portal „Kinometro.ru“, tokom vikenda za nama (od 21. do 24. marta) rusko-srpsko ostvarenje „Balkanska međa“ u režiji Andreja Volgina ubedljivo je osvojilo prvo mesto na listi najgledanijih filmova u Rusiji u tom periodu.

Ovaj film, u kome značajne uloge igraju Miloš Biković, Milena Radulović, Aleksandar Radojčić i brojni drugi srpski glumci, zaradio je nešto malo manje od dva miliona evra (1.968.424), odnosno, u rubljama – 126,5 miliona.

Rusko-srpski film „Balkanska međa“ je akciona drama inspirisana stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999. kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom Slatina u Prištini. Ova 24-časovna akcija motivisala je ruske scenariste da kroz splet ličnih drama glavnih junaka, prenesu istorijsku prekretnicu koju je međunarodna javnost ocenila kao mogući početak novog velikog rata. Ovaj filmski spektakl, kako navode iz produkcije filma, iako bazično naslonjen na bolnu ratnu tematiku, šalje snažnu miroljubivu poruku i pouku o prijateljstvu dva naroda.

Zahvaljujući producentskoj kući Arhangel Studios, na čijem se čelu nalaze Miloš Biković i Miodrag Radonjić, ruski autorski tim predvođen rediteljem Andrejem Volginom, snimao je većinu scena na autentičnim lokacijama u Srbiji, a glavne uloga tumače neki od dobro znanih domaćih glumaca. Pored Bikovića i Radonjića, u “Balkanskoj međi” igraju i Milena Radulović, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Srećković Кubura, Srđan Žika Todorović, Andrej Šepetkovski, Nebojša Milovanović, Ivan Mihailović, Radovan Miljanić,  ali i Emir Кusturic kao specijalni gost. Tu je i legendarni Gojko Mitić, a sa  ruske strane, glavne uloge tumače Goša Кucenko, Anton Pampušni, Ravšana Kurkova…

Reditelj filma je Andrej Volgin, producenti su Vadim Birkin i Juri Кucenko, a izvršna producentkinja je Tatjana Žeželj Gojković. Scenario je delo Andreja Anajkina, Ivana Naumova i Natalije Nazarove. Koproducenti su Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Dusan makavejev
  • Save
Previous post Martovski festival „Kino-klubaši u Jatagan mali“
Teslin narod
  • Save
Next post Američka premijera i nagrada za „Teslin narod“ Željka Mirkovića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap