Advertisement Section
Header AD Image

Od ove godine, projekat se širi i dobija novu dimenziju, BALKAN X VISEGRAD SHORT FILM NETWORK uz podršku „Visegrad+ granta”. Mreža se širi na zemlje iz Višegradske grupe, ostvarivanjem partnerstva sa festivalima kratkog filma iz Poljske – „Short Waves Film Festival”, Mađarske – „BuSho Film Festival” i Slovačke – „Azyl Shorts”. U saradnji sa partnerskim festivalima, na tri radionice u Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji učestvovaće i mentori iz ovih zemalja.

Svi partneri okupljeni su oko istih ciljeva – radu na decentralizaciji kulture, osvešćivanju značaja kratkog filma kao umetničke forme, umrežavanju, osnaživanju i prezentovanju mladih talenata. Kroz niz aktivnosti će zajedno raditi na ovim ciljevima, a prvi i trenutno najveći projekat je proširenje edukativnog programa za mlade filmske autore.

Učesnici ovogodišnjeg niza radionica su projekti za kratke igrane filmove „Smrt, more, plave boje” (reditelj Milutin Milošević, producentkinja Jelena Čeivanović, Srbija), „Preko praga” (rediteljka Tara Gajović, producent Nikola Uzelac , Srbija), „Nepredviđene okolnosti proistekle iz načina igranja” (rediteljka Olja Pokrajac, producentkinja Vera Pavlović, Srbija), „Sve naša putovanja” (reditelj Goran Kaluđerović, producent Aleksa Bujisić, Crna Gora) i „Koledari” (reditelj Filip Lafazanovski, producent Slobodan Trajkoski, Severna Makedonija).

Deset učesnika će na prvoj radionici „BAŠTA PITCH” u okviru Bašta Festa raditi na prezentaciji svojih projekata sa mentorima  – producentom Milanom Stojanovićem i rediteljem Raškom Miljkovićem, kao i gostujućim mentorima Lukašom Terenom, direktorom fotografije iz Slovačke i Pavelom Kosunom, producentom iz Poljske. Najbolji pitch (prezentacija) projekta biće izabran poslednjeg dana festivala i proglašen na zatvaranju.

Projekat „Balkan Short Film Network” je podržan od strane MOVE granta za regionalne projekte od „Western Balkans Fonda”, Internacionalnog Visegrad Fonda „Visegrad+ granta”, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije. „Western Balkans Fond grant” šema za region je osnovana od strane Evropske unije, IPA – Instrument za pretpristupnu pomoć. Ovaj projekat je kofinansiran od strane Vlade Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke kroz Visegrad grantove iz Internacionalnog Visegrad Fonda. Misija fonda je da unapredi ideje za održivu regionalnu saradnju u Centralnoj Evropi.

palic 2023
  • Save
Previous post Jubilarni 30. Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula
  • Save
Next post Nagrada „Underground Spirit“ Festivala evropskog filma Palić za Mariju Kanjas
Share via
Copy link
Powered by Social Snap