Advertisement Section

Na upravo završenom 17. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu film „Strahinja Banović“ u režiji Stefana Arsenijevića osvojio je četiri nagrade.

Glavni festivalski žiri nagradio je film Specijalnim priznanjem, Udruženje „Film bez granica” dodelilo je „Strahinji“ Nagradu MOZAIK Bridging The Borders, a film je osvojio i nagradu publike.

Arsenijevićevom filmu pripalo je i novoustanovljeno priznanje BARCO Tech Prize koju tehnološki gigant Barco, specijalizovan za digitalnu filmsku sliku i laserske tehnologije, dodeljuje u uslugama.

„Žao mi je što zbog obaveza nisam mogao da prisustvujem Festivalu. Do mene su dolazili glasovi o odličnom prijemu našeg filma, javljali su se novinari za intervjue, ali ovoliki broj nagrada me je zatekao i prijatno iznenadio. Meni, naravno, najviše znači nagrada publike. Srećan sam što naš film uspeva da izazove emocije u svim krajevima sveta, pa i u centru američke filmske industrije“, izjavio je reditelj Stefan Arsenijević povodom ovih nagrada.

Zbog velikog interesovanja, „Strahinja Banović“ je imao i dodatnu projekciju poslednje večeri festivala. 

Ove godine, festival je predstavio 63 filma u različitim takmičarskim programima, što je najveći broj do sada. Misija festivala je da prezentuje filmsko stvaralaštvo i kulturu Jugoistočne Evrope američkoj publici i holivudskoj industriji. Brojne projekcije pratile su diskusije, okrugli stolovi i radionice.

„Strahinja Banović“ je prošle nedelje osvojio Specijalno priznanje žirija i u Nemačkoj, na 22. Festivalu Centralno i istočnoevropskog filma goEast u Visbadenu.  

Film Stefana Arsenijevića je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 16 festivalskih priznanja.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji srpske filmske kompanije Art & Popcorn, odnosno Miroslava Mogorovića kao glavnog producenta. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska) i pridruženi koproducenti Cinnamon Films. Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films and Distribution, a srpski distributer je MCF MegaCom Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

beldocs2022
  • Save
Previous post Selekcija Meteori na Beldocs-u
Bastafest
  • Save
Next post U susret 9. Bašta Festu osnovana Balkanska mreža kratkog filma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap