Advertisement Section

Holivudsko udruženje stranih novinara u nedelju je 76. put dodelilo nagrade „Zlatni globus“ najistaknutijim filmskim i televizijskim stvaraocima iz protekle godine.

„Zlatni globus“ se smatra drugom najvažnijom holivudskom nagradom, posle Oskara, a neke od nagrađenih filmova ćete premijerno gledati na predstojećem FEST-u.

Film „The Favourite“ otvoriće 47. FEST, a glavna glumica ove crnohumorne istorijske drame, Olivija Kolman, odnela je nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji. Kolman je na platnu oživela zaboravljenu britansku kraljicu Anu, koja vreme radije troši na trke jastoga nego na vladanje kraljevstvom, što koriste dve dvorske dame koje se bore za mesto vladarke iz senke.

„Zlatni globus“ za najbolji film – mjuzikl ili komediju, otišao je u ruke reditelja Pitera Farelija za ostvarenje „Green Book“. Film je smešten u šezdesete i prati prefinjenog pijanistu Dona Širlija koji kreće na turneju po američkom jugu i kao vozača angažuje neotesanog izbacivača iz Bronksa (Vigo Mortensen). Maheršala Ali nagrađen je „Zlatnim globusom“ za ulogu Širlija, a Nik Valelonga, Brajan Kiri i Piter Fareli nagrađeni su za najbolji scenario ove duhovite i inspirativne priče o neobičnom prijateljstvu u doba rasne segregacije.

Glen Klouz je osvojila svoj treći „Zlatni globus“ za naslovnu ulogu u filmu „The Wife“. Ona tumači suprugu čuvenog pisca koja nakon četrdeset godina života u njegovoj senci počinje da preispituje svoj život, i to upravo dok ga prati na putu za Stokholm gde treba da primi Nobelovu nagradu za knjževnost.

Redžina King osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „If Beale Street Could Talk“. Ovo ostvarenje reditelja Barija Dženkinsa („Moonlight“) govori o borbi mlade afro-amerikanke koja se trudi da dokaže nevinost svog nepravedno osuđenog ljubavnika, a King tumači majku glavne junakinje.

Kristijan Bejl osvojio je „Zlatni globus“ za najbolju mušku ulogu u komediji za film „Vice“, gde igra Dika Čejnija koji se trudi da postane najmoćniji potpredsednik u istoriji SAD.

FEST će se održa od 22. februara do 3. marta, a celokupan program biće objavljen 24. januara

The favourite
  • Save
Previous post „The Favourite” Jorgosa Lantimosa otvara 47. FEST
Dzulijet
  • Save
Next post Itan Hok u romantičnoj komediji „Džulijet“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap