Advertisement Section

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film „Alma Viv“a Kristel Alves Mere iz Portugala. Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Internacionalnog filmskog festivala u Ljubljani i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na VoD platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Dodela nagrada održana je na 28. Festivalu autorskog filma, a pobednika je proglasio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma je na proglašenju rekao: „Mreža festivala Jadranske regije je veoma važan segment koji se već drugu godinu održava u sklopu FAF-a. Misija festivala u mreži je promovisanje evropskih vrednosti filma, talenata i svega onoga što nam različitost Evrope donosi. Ova mreža je uspostavljena na inicijativu Jovana Marjanovića.”

Kristel Alves Mera se zahvalila na nagradi i putem mejla poručila: „Veoma sam srećna da primim ovu nagradu. Ne pravim filmove kako bi bili nagrađivani, ali kada se to desi veoma je ohrabrujuće. Veliki pozdrav publikama svih festivala.”

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u bioskopima na području bivše Jugoslavije.

Film „Alma Viva“ prati malu Salome koja se, kao i svakog leta, tokom raspusta vraća u rodno selo smešteno u planinama Portugala. Devojčicin bezbrižni odmor prekida iznenadna bakina smrt. Dok se odrasli svađaju oko organizacije sahrane, Salome proganja duh žene za koju se tvrdi da je veštica. Kristel Alves Mera se obrazovala za glumicu, a karijeru je započela kao pozorišna rediteljka. Nakon toga režirala je prvi dokumentarni film u Zelenortskim ostrvima Som & Morabeza, a zatim i jedan u Angoli, Born in Luanda. Kratke igrane filmove snimila je u Portugalu: Sol Brancothen Campo de Víboras, prikazan na Kanskom festivalu, i Invisível Herói. Alma Viva je njen prvi dugometražni film. 

Autor vizuelnog rešenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski vajar i slikar.

One thought on “Dodeljena Nagrada publike Mreže festivala Jadranske regije

Comments are closed.

Film Stric
  • Save
Previous post Beogradska premijera filma „Stric“ sa Mikijem Manojovićem
GoetheFEST
  • Save
Next post 11. GoetheFEST u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap