Advertisement Section

Radio-televizija Srbije (RTS) će u subotu, 17. marta na svom Prvom programu, u terminu od 21:50 prikazati višestruko nagrađivani celovečernji igrani film „Enklava“ scenariste i reditelja Gorana Radovanovića. Ovo ostvarenje, srpski predstavnik u trci za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja za 2015. godinu, biće prikazano na RTS 1 i tokom noći koja potom sledi, u terminu od 03:30.

Ostvarenje koje je imalo svetsku premijeru na 43. Festu, pripoveda o srpskoj zajednici koja je ostala da živi na Kosovu u enklavama. Tema nije iz novina – rušenje groblja ili kamenovanje autobusa. To je samo okvir za suštinu Enklave – a to su identitet i opstanak Srba u Pokrajini. Film obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu da živi u malim izolovanim zajednicama – enklavama. Primorani na ovakav život, ograničeni da žive na skučenom prostoru, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji žive svoje živote na veoma težak način. Šta se dešava kad neko premine u enklavi, a groblje se nalazi van nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će, ipak, biti sahranjen zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice na Kosovu, i srpsku i albansku: da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani.

Glavne uloge tumače: dečaci Filip Šubarić, Denis Murić, Nenad Stanojković, Milan Sekulić, kao i Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Nenad Jezdić, Meto Jovanovski, Milena Jakšić, Goran Radaković…

Martovski festival
  • Save
Previous post 65. Martovski festival
Ederlezi Rising
  • Save
Next post Međunarodna premijera filma „Ederlezi Rising“ na festivalu u Briselu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap