Advertisement Section

U sredu, 6. decembra u 19.00 časova, zakazano je otvaranje izložbe autora Marka Ubovića pod nazivom „Aiming at me? – između imaginarne slike i reflektovane misli“. Izložba doktorskog umetničkog projekta sastoji se od simultanih video-projekcija, fotografija i konceptualnog crteža.

U fokusu izloženih radova je je promišljanje tema odraza, projekcije, (auto-)refleksivnosti, (aparatskog) pogleda, subjektivnosti i intersubjektivnosti, granica autonomije sopstva u društvu, gesta kao poruke. Isto veče, od 20.00 časova, biće otvoren festival a zatim će biti prikazan prvi Takmičarski program, od ukupno tri, u kojima će biti prikazano 36 filmova iz 26 zemalja sveta po izboru ovogodišnjeg selektora festivala, britanskog filmskog kritičara i kustosa, Nila Janga (Neil Young).

O najboljim filmovima koji će se naći na Listi značajnih ostvarenja festivala, odlučivaće međunarodni tročlani žiri u sastavu: Belit Sag (video i vizuelna umetnica iz Amsterdama), Dušica Dražić (umetnica i kustoskinja, trenutno nastanjena u Antverpenu) i Igor Simić (vizuelni umetnik i filmski reditelj iz Beograda). Članovi žirija predstaviće publici svoje umetničke prakse u toku festivala, programima u Maloj Sali DKSG u 18.00 časova (četvrtak-subota).

Nemački edukator i autor, Robin Kecle (Robin Kötzle), održaće trodnevnu radionicu manipulacije tzv. pronađenim materijalima (found footage) i rada na njihovim (de)konstrukcijama. U saradnji sa Umetničkom galerijom Nadežda Petrović iz Čačka, biće održana promocija kataloga programa „Sonjin septembar“, koji se tradicionalno održava u čast rano preminuloj glumici Sonji Savić. Matijas Majndl (Matthias Meindl), slavista i filmski istoričar iz Švajcarske, priredio je arhivski program filmova pod nazivom „Projekcije seksa u jugoslovenskom alternativnom filmu od 1970-ih“. Publika će u petak od 16.00 časova imati priliku da pogleda aktuelnu produkciju eksperimentalnih filmova Akademskog filmskog centra DKSG, ali i mogućnost da sa gostima i autorima učestvuje na okruglom stolu o festivalu, u subotu, 9. decembra od 11.00 časova.

Ovogodišnje izdanje festivala Alternative Film/Video, organizovano je u saradnji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad i Kinopravda Instituta, a podržano je strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ulaz na sve programe festivala je besplatan.

Gordnji Milanovac, radionica
  • Save
Previous post Održane radionice „Kako sinhronizovati animirani film“ u Beogradu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu
merlinka otvaranje 2023
  • Save
Next post Svečano otvoren 15. Filmski festival Merlinka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap