Advertisement Section

Film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića osvojio je Nagradu publike i proglašen je za najbolji film u programu „Panorama“ po odluci Ekumenskog žirija, dok je za rumunsko-srpsku koprodukciju „Malmkrog“ rumunski sineasta Kristi Puju osvojio Plaketu Zlatni medved za najboljeg reditelja u novouspostavljenom takmičarskom programu „Susreti“.

Nagrade Ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodeljuju se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti. Pored ovog filma koji je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, Golubović je istom nagradom ovenčan i 2013. godine za film „Krugovi“.

Pored toga, film „Otac“ je u konkurenciji od 36 filmova osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodeljuje najbolje ocenjenom filmu u selekciji „Panorama“, a zvanična dodela ove prestižne nagrade zakazana je za 1. mart 2020. godine.

Film „Malmkrog“ u čijoj su realizaciji učestvovali srpski filmski radnici zasnovan je na filozofskom delu „Tri razgovora“ Vladimira Solovjova. Producent na ovom filmu koji predstavlja koprodukciju Rumunije, Srbije, Švajcarske, Švedske, Severne Makedonije i BiH je Anka Puju sa kompanijom Mandragora (Rumunija), izvršni producent je Anamaria Antoči, dok su koproducenti Milan Stojanović iz Sense Production, Ivica Vidanović iz Cinnamon Film (Srbija), Jorgen Andersen iz kompanije Doppleganger (Švedska), Dan Vešler iz Bord Cadre Films (Švajcarska), Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006 (BiH) i Labina Mitevska iz Brothers and Sisters Mitevski (Severna Makedonija). Na „Malkmkrogu“ su radili srpski dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić, kompjuterske vizuelne efekte kreirali su Živa Stanojević i Vukan Burić, a u filmu je korišćena numera „Tebe poem“ Stevana Stojanovića Mokranjca. Pored toga, na filmu su radili i domaći filmski radnici u sektoru kamere, uz korišćenje filmske opreme iz jednog od domaćih filmskih rentala. Filmski centar Srbije podržao je projekat „Malmkrog“ (tada pod nazivom „Letinjikovac“) na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija u 2018. godini.

lukac
  • Save
Previous post Mladi srpski dokumentaristi na Agora Doc Marketu u Solunu
  • Save
Next post Reditelj Džim Šeridan gost Beogradskog Irskog Festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap