Advertisement Section
Header AD Image

„Stari hrast” je film o budućnosti poslednjeg preostalog paba, Stari Hrast u selu na severoistoku Engleske, gde ljudi napuštaju zemlju zbog zatvorenih rudnika. Kuće su jeftine i dostupne, što ga čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice.

Kroz ovogodišnje 30. izdanje Festivala evropskog film Palić, nastavlja se višegodišnja saradnja Gorkog Lista i Festivala evropskog filma. Kao odani prijatelj Festivala evropskog filma Palić već punih 27 godina, Gorki List upotpunjuje atmosferu i festivalski ambijent, ali i podstiče na razmišljanje i na reakciju gledaoce i poziva ih da otvorenih čula prate svet oko sebe!

Gorki List nagradom publike za najbolji film, publika preuzima aktivnu ulogu i iz svog ugla sagledava dela filmske umetnosti predstavljena na Festivalu. Na taj način uvaženo je, pored mišljenja stručnog žirija, i mišljenje najbrojnijeg „žirija“ odnosno onih zahvaljujući čijoj lojalnosti i posvećenosti filmu, Festival traje svih ovih godina. 
Uvažavajući činjenicu da se izbor najboljeg filma po mišljenju publike često zasniva na drugačijim kriterijumima od kriterijuma stručnog žirija, Festival evropskog filma i Gorki List ovom nagradom pozvali su posetioce festivala da nakon projekcija glasaju za najbolji film iz bogatog filmskog opusa evropske kinematografije, koji su prikazani na ovogodišnjoj 30. po redu filmskoj smotri. Gorki List nagrada publike, ove godine osmi put za redom nepogrešivo je očitala puls publike, a film koji je imenovan kao laureat dobija posebno dizajniranu statuu.

Prethodni laureati ove nagrade bili su: 2016. godine mađarski film „Ubica čistog srca“ reditelja  Atile Tila, 2017. godine film „O telu i duši“ rediteljke Ildiko Enjedi, 2018. godine belgijsko-holandska koprodukcija „Devojke”, 2019. film „Jadnici” francuskog reditelja Lađa Lija, 2020. „Ime naroda” Darka Bajića, 2021. „Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića, i prošle godine film „Blizu” Lukasa Donta.

Pored bogatog filmskog programa, publika festivala uživala je u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima, a i ove godine je tradicionalna saradnja sa Gorkim Listom, koji je nezaobilazan deo umetničke scenografije festivala, još jednom bila proširena i na muzički deo festivalskog programa i koncert grupe 357, koji je okupio brojnu domaću i internacionalnu publiku. To je ujedno i potvrda da dobra prijateljstva dugo traju. Neka traju!

diklic
  • Save
Previous post Uručenjem nagrade „Aleksandar Lifka” Bogdanu Dikliću svečano otvoren 30. Palićki festival
Ekipa filma Da li ste videli ovu ženu
  • Save
Next post Dve Zlatne arene za „Da li ste videli ovu ženu?” na 70. Pulskom filmskom festivalu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap