Advertisement Section

Posetioci će imati priliku da vide nova kratkometražna filmska ostvarenja u selekciji Marka Grbe, kao i iskusnih i talentovanih reditelja obe zemlje, a takođe će moći da prisustvuju mnogim kulturno-umetničkim, edukativnim i zabavnim sadržajima na temu „Stvaraoci i dela“, koji iz godine u godinu imaju sve veći programski prostor ovog festivala.

Festival će zajedno otvoriti ovogodišnje članice žirija – Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog programa RTS-a, koja je intervjuisala najveća imena filmskog platna, i renomirana japanska glumica sa impozantnim internacionalnim iskustvom, učesnica glavnog programa 64. Kanskog festivala sa filmom „Hanezunotsuki“, Hako Ošima, čija je karijera obeležena zahtevnim ulogama u filmovima koji su preispitivali mnoge društvene fenomene.

U okviru ceremonije otvaranja u utorak 29. oktobra od 18h publika će videti izložbu pod nazivom „Zapisi pred san“ mlade umetnice i viteškinje TKV, kojoj je Francuska dodelila počasni orden Vitez reda umetnosti i knjževnosti, kao i butoh performans u izvođenju Marka Nektana. Nakon toga će uslediti filmovi takmičarske selekcije i tribina „Čovek i mašina“ u okviru ovogodišnje tematske razrade JSFF-a, gde će govoriti: Viktor Kiš, Aleksandar Rodić, Hako Ošima i Akijoši Imazeki.

Drugi dan Festivala (30. oktobar) namenjen je takođe ljubiteljima filma, stvaraocima, ali i onima koji imaju interes da dublje upoznaju menaždment u medijima, primenu novih tehnologija u stvaralačkom procesu, kao i budućnost filma. Set aktivnosti počeće sa „Oracle media samitom“, koji će voditi dvogodišnji dobitnik nagrade japanskog žirija, Ognjen Petković. Zaključke do kojih su došli mladi reditelji  na samitu izneće moderator u okviru „Oracle media panela“ od 16h. Filmski umetnici će tako imati priliku da pred značajnim predstavnicima institucija, medija, IT-ja i menadžmenta, među kojima će biti i direktor FCS-a Gordan Matić, iznesu zapažanja do kojih su došli. Nakon toga, govornici panela će nastaviti diskusiju o stvaranju i životu jednog medija i njegovoj ulozi u savremenom poslovanju.

Umetnički program istog dana počeće u 18h, kada će posetioci moći da pogledaju delo profesora sa tokijskog Politehničkog univerziteta, Takajame Rjuićija (Nitrat), dok će u potkrovlju Jugoslovenske kinoteke biti održana radionica Marka Nektana „Izazivanje kreacije“. U atrijumu Jugoslovenske kinoteke TKV, autorka izložbe „Zapisi pred san“, održaće otvoreni performans „Proces stvaranja“, dok će  nam Novi Sad kao prestonica kulture 2021. doneti diskusiju sa predstavnikom Fondacije NS2021 o kontaktu japanske i srpske kulture kroz njihovu platformu.

Ovaj intenzivan i sadržajan dan zatvoriće takmičarski filmski blok od 20:00 do 22:30.

Poslednjeg dana Festivala (31. oktobar) posetioci će moći da čuju više o samom Japanu i o iskustvima onih koji svojim radom, likom i delom podstiču zbližavanje ove dve kulture. Nakon toga, organizatori su pripremili novu programsku celinu za ovu godinu – JSFF revijalnu internacionalnu selekciju, koja je okupila ostvarenja širom sveta na ovogodišnju temu „Stvaraoci i dela“ . Treba napomenuti da su animirani filmovi najprisutniji u ovom bloku i da dodiruju aktuelna pitanja modernog sveta kroz satiru i pozitivnu kritiku.

Pre proglašenja pobednika biće prikazan i poslednji takmičarski blok, kao i tribina „Autor i delo“, koju će obeležiti autentični gosti, veterani i prijatelji JSFF-a (TKV, Akijoši Imazeki, Jasmina Sanader i Mihajlo Dragaš).

Nagradu će uručiti predstavnici srpskog i japanskog žirija uz podršku JSFF tima.

Cena ulaznica po danu je 200 dinara, dok će izložba „Zapisi pred san“, performans „Proces stvaranja“ i radionica „Izazivanje kreacije“ biti otvoreni za posetioce.
Za „Oracle media panel“ potrebno je da se prijavite na mejl jsffestival.info@gmail.com zbog ograničenog broja mesta u sali (ulaz je besplatan).

JSFF je festival kulturne razmene koji prikazuje srpske i japanske kratke filmove na zadatu temu sa pratećim programom (izložbe, paneli, tribine i radionice), a održava se jednom godišnje u Beogradu i Tokiju, sa projekcijama širom Azije.

EU Zona Promena, Zenska linija
  • Save
Previous post Program „EU-zona promena“ na Slobodnoj zoni
Moj jutarnji smeh
  • Save
Next post Stigao trejler za „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap