Advertisement Section

Praktični deo studentske radionice ekološkog i antropološkog filma Kino-Eko 2023, u organizaciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad”, održan je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u periodu od 12. do 22. jula. Radionica je realizovana u saradnji sa čačanskim udruženjem Kinokult i Planinarskim društvom „Kablar” I podržana je od strane grada Čačka i Filmskog centra Srbije.

Polaznici (15) i mentori su bili smešteni u Planinarskom domu „Kablar”, koji predstavlja odličnu bazu za dalje kretanje po širokom prostoru klisure i obližnjih sela. Polaznici su nakon nekoliko dana istraživanja i obilaska terena, podeljeni u grupe, pronašli lokacije za snimanje i započeli rad na svojim kratkometražnim filmovima uz svakodnevne razgovore sa mentorima.

Dve grupe studenata snimile su svoje filmove u manastirima Sretenje i Nikolje, uz prethodno dobijeni blagoslov, imali su priliku da upoznaju i zabeleže način života monahinja u spomenutim manastirima. Gruga grupa studenata je odlučila da realizuje svoj film u jedinoj lokalnoj kafani u selu Rošci, „Kod Odža”, ali i da upozna većinu lokalnog stanovništva, koje nakon napornog rada u polju, svrati na odmor. Neobična priča porodice Čvrkić, kao poslednja stanica-imanje-gostinska kuća pre vrha Kablara, poslužila je kao inspiracija za još jedan budući kreativni dokumentarni film.

Tri grupe studenata su fokusirali svoju pažnju i interes na obližnju Ovčar Banju, odnosno ekološke i društvene probleme, koje su zabeležili uz pomoć kolega iz Planinarskog društva „Kablar”, koji su bili od ogromne pomoći u realizaciji ali i transportu studenata i opreme po ne baš pristupačnim predelima klisure. Takođe, snimljen je i materijal u planinarskom domu, koji će poslužiti kao dobar promotivni film o radu u toku radionice.

„U sredu, 19. jula, organizovano je veče druženja sa planinarima, kojima smo prikazali filmove sa prethodnih izdanja radionice Kino-Eko. Iako je oluja pokušala da spreči projekciju, uspeli smo da u sali za predavanja održimo projekciju i dogovorimo buduću saradnju sa udruženjem planinara, koje planira da od sledeće godine pokrene festival planinskog filma, pa se nadamo da ćemo imati priliku da prikažemo sve filmove sa radionice na njihovoj budućoj manifestaciji.”

Trenutno se radi na sortiranju materijala, a proces montaže kreće u septembru. Kraj novembra je termin za prikazivanje svih osam snimljenih filmova u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad”.

Ekipa filma Da li ste videli ovu ženu
  • Save
Previous post Dve Zlatne arene za „Da li ste videli ovu ženu?” na 70. Pulskom filmskom festivalu
stony brook film festival 2023
  • Save
Next post Treća nagrada u Americi za ostvarenje „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović
Share via
Copy link
Powered by Social Snap