Advertisement Section

Pokrenut 2010. godine kao redovan program Instituta Servantes posvećen dodatnoj promociji ženskog stvaralaštva, ciklus „Ženski ugao“ obuhvata novije filmove koji nam služe kao primer filmske produkcije španskih rediteljki. Ove godine, za promenu, prvi put u fokusu su žene koje su debitovale kao filmske rediteljke u periodu od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka, zbog čega se smatraju pionirkama u istoriji španske kinematografije. Filmovi koji čine ovogodišnji program ne pokazuju samo delo i estetiku ovih autorki, već i poseban pogled na Španiju tog doba.

Glumica Ana Mariskal započinje svoju rediteljsku karijeru 1953. godine komedijom „Segundo Lopes, urbani avanturista“, koja je na programu već 9. marta. Ovaj film pripoveda priču o čoveku iz provincije koji nakon smrti svoje majke odlučuje da proda skromnu porodičnu firmu i ode u Madrid da okuša sreću.

Film „Mačka“ iz 1956. godine biće dostupan za gledanje 12. marta. Ova tragedija predstavlja drugi film Margarite Aleksandre gde su priroda Andaluzije i seoski život prikazani iz perspektive slikovite estetike i sa razvojem likova neobičnim za špansku kinematografiju tog doba.

Film „Zločin u Kuenki“ režirala je izuzetna Pilar Miro, koja se godinama hrabro sukobljavala sa vlastima. Ovaj film iz 1979, zasnovan na istinitoj priči o još uvek nerazjašnjenom zločinu koji se desio početkom XX veka, izazvao je pravi skandal u Španiji tog doba, koja je proživljavala svoje prve godine demokratije. Publika će ovo ostvarenje moći da pogleda 16. marta.

Postavka predstave „Pet sati sa Mariom“ osamdesetih godina, u kojoj je glumila Lola Erera, pružila je mogućnost rediteljki Hosefini Molini da sprovede jedan dokumentarni neobjavljeni eksperiment na temu sentimentalnog obrazovanja španske posleratne generacije. Njen film „Noćna predstava“ iz 1981. godine prikazuje se 19. marta.

Jedna mala grupa filmskih stvaralaca, predvođeni bratom i sestrom, Sesilijom i Hoseom Huanom Bartolomeom, na samom početku španske tranzicije izašla je na ulicu u potrazi za mišljenjem političara i građana o državi koja je u procesu nastajanja. Njihov dokumentarni rad „Nakon… Ne može čovek da vas ostavi same“ danas se smatra pravim biserom koji je odredio istoriju španske kinematografije, a na programu će biti 23. marta. Nastavak ovog dokumentarca, pod nazivom „Nakon… Čvrsto vezan“ biće prikazan 26. marta i odslikava osećaj koji je bio prisutan u različitim domenima mladog demokratskog društva Španije u odnosu na njegovu budućnost, u čijoj je osnovi bio strah od ultrakonzervativnog sektora. Bez ikakve sumnje, ovaj film, koji nije mogao da se emituje sve do 1983. godine, svojevrsna je preteča društvenog dokumentarca koji će doživeti ogroman razvoj i koji i danas ima presudnu ulogu u španskoj filmskoj produkciji.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova, a potom će tokom narednih 48 sati biti dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes. Projekcije su na španskom jeziku, sa prevodom na engleski.

slobodna zona junior 2021
  • Save
Previous post Pobednici pičing foruma Slobodne zone Junior
luda pornografija
  • Save
Next post Dobitnik Zlatnog medveda na ovogodišnjem FAFu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap