Advertisement Section

Osmo izdanje Međunarodnog festivala jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky biće održano od 9. do 13. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ i Zavičajnom muzeju u Rumi.

U takmičarskom programu jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja. O nagradama festivala odlučivaće regionalni tročlani žiri u sastavu: Maša Nešković, filmska rediteljka iz Beograda, Žarko Ivanov, reditelj i producent animiranih filmova iz Skoplja i Ronald Panza, teatrolog i filmolog iz Mostara.

U takmičarskom programu kratkometražnih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazan 21 film. Pored igranih i dokumentarnih filmova, biće prikazani i kratki eksperimentlni i animirani filmovi koji su imali veoma uspešan festivalski život u prethodne dve godine. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar iz Beograda.U obe takmičarske konkurencije biće prikazano ukupno 8 domaćih filmova. Pet jednominutnih i tri kratkometražna filma – „I ništa“ Zorana Tairovića, „Veliki robot“ Vojina Vasovića i „Izoštravanje“ Zorana Saveskog.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je „Cinema in Tune“, kojoj su posvećeni filmovi u takmičarskom ali i pratećem delu festivala. Pored „klasičnih“ projekcija kratkih filmova, biće upriličen događaj Inicijative za filmsku muziku Live Soundtrack, na kojem će vojvođanski eksperimentatori uživo stvarati muzičke i zvučne podloge za savremene neme filmove, dok će gosti iz OKC Abrašević iz Mostara biti mentori Radionice zvučnih pejzaža „Zvuk Rume“. Takođe, temu će pratiti i izložba na zvaničnom otvaranju festivala (10. juna u 20 časova) „Vorkapić – Film i muzika“, kao i kratki muzički omaž nedavno preminulom čuvenom domaćem kompozitoru filmske muzike, Zoranu Simjanoviću.

Za vizuelni dizajn plakata i nagrade festivala pobrinuli su se lokalni umetnici Dejan Delić i Branislav Crvenković, a džingl festivala realizovao je mladi animator Mihajlo Dragaš.Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, koji neumorno nastavlja svoju misiju propagande života i dela velikana filmske umetnosti – Slavoljuba Slavka Vorkapića, u saradnji sa Kulturnim centrom „Brana Crnčević“ i Zavičajnim muzejem. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma. Lokalni partneri i medijski sponzori su takođe dali svoju podršku festivalu Mister Vorky.

Kompletan program i satnicu festivala možete pronaćina sledećim linkovima:
http://vorkyteam.rs/
https://www.facebook.com/mistervorky/
https://www.instagram.com/mistervorky/?hl=en 

Ulaz na sve programe je besplatan. Vidimo se u Rumi, u stvarnom životu!

Dom kulture Studetnski grad
  • Save
Previous post Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam
amer utopija
  • Save
Next post „Američka utopija” Dejvida Birna u režiji Spajka Lija na Beldocs-u
Share via
Copy link
Powered by Social Snap