Advertisement Section

Otvaranju festivala, prethodilo je i otvaranje dve izložbe u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture „Studentski grad”. Izložba pod nazivom „BALKANIMA: 20 godina”, predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, a  izložba pod nazivom „Float”, autorke Jelene Milunović, koja je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Na svečanom otvaranju Festivala, publiku su pozdravili dr Dubravka Tomić, v.d. direktora Doma kulture „Studentski grad” i Milan Milosavljević, urednik Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad”. Tokom ceremonije otvaranja, prikazan je i kratak film, posvećen idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru festivala, Nikoli Majdaku.

Nakon zvaničnog otvaranja festivala, publika je bila u prilici da pogleda filmove prvog Takmičarskog programa, a nakon toga u Amfiteatru DKSG, emitovani su muzički spotovi.

Prvog dana festivala prikazan je film „Crvena kornjača”, oskarovca i gosta na festivalu, Mikaela Dudoka de Vita. Festival  će trajati do 8. oktobra.

Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Filmskog centra Srbije, a od ove godine se podršci festivala Balkanima, pridružio i brend „Kasato”.

Dubravka Tomić
  • Save
Previous post Film „Bela ćao“ otvorio 8. Dok’n’Ritam
GoetheFEST
  • Save
Next post Dvanaesti GoetheFEST u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap