Advertisement Section

Ovogodišnje 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić koje će se održati od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i Subotici, u svom programu broji 130 filmova podeljenih u 15 selekcija.

Izdvajamo za vas četiri naslova koje ne treba propustiti – premijeru srpskog filma „Ajvar” Ana Marije Rossi u okviru Glavnog takmičarskog programa u kojem glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović, slovački film „Oštrim nožem” inspirisan krivičnim delom neonacista koji će biti prikazan u okviru selekcije angažovanih filmova „Paralele i sudari”, italijanski dokumentarac „Sojalizam” o Kini i zapadnom agrobiznisu koji preuzima svetsku industriju mesa i žitarica a čija će projekcija biti prikazana u okviru selekcije Eco Dox i jedan bonus film iz selekcije kratkometražnih filmova „Short matters”, „Potpisao sam peticiju”.

Kako rastuća potražnja za mesom u Kini utiče na Amazonsku prašumu, i zašto su brazilski farmeri privučeni farmama soje u Mozambiku, neka su od pitanja na koja ovaj dokumentarac pokušava da odgovori. Film prati celokupan lanac proizvodnje svinjskog mesa, od ogromnih plantaža soje u brazilskoj prašumi do hipermodernih klanica u Kini, gde sa ponosom ističu da mogu zaklati 600 svinja na sat. „Sojalizam“ opisuje ceo sistem koji potiče iz Sjedinjenih Američkih Država i koji se razvija širom sveta.

Stefano Liberti je nagrađivani novinar i reditelj. Saradnik mnogih časopisa – italijanskih i međunarodnih – uključujući Internazionale, Le monde Diplomatique i Al Jazeera English. Kao režiser dokumentarnih filmova režirao je mnoge kako za televiziju, tako i za bioskop. Godine 2010. režirao je „L’inferno dei bimbi stregoni“, koji je dobio nagradu Anello Debole.

Enrico Parenti je italijansko-američki reditelj, koji je živeo u UK, Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama, i studirao filmsku produkciju u Barseloni. Njegov dugometražni dokumentarni film „Standing Army“ emitovan je na petnaest televizija, uključujući Al Jazeeru, Rt-TV, Fox, Zdf, History Channel. Film je takođe objavljen u japanskim bioskopima i distribuiran je u Sjedinjene Američke države  preko Amazona i Hulua. Njegovi kratki filmovi osvojili su brojne filmske festivale, a njegov dokumentarni film „Container 158“ predstavljen je na filmskom festivalu u Rimu i osvojio je tri nagrade za najbolji dokumentarni film.

„Potpisao sam peticiju” (I signed the petition)
Mahdi Fleifel, UK, Nemačka, Švajcarska, 2018, 10’00

Dijalog dvoje prijatelja o delotvornosti i implikacijama javnog podržavanja kulturnog bojkota Izraela.

Odmah nakon što palestinski čovek potpiše on-line peticiju, u njemu se javlja paničan osećaj sumnje u svoju odluku. Kroz razgovor sa razumnim prijateljem, on analizira, rekonstruiše i tumači značenje svog izbora da javno podrži kulturni bojkot Izraela.

Mahdi Fleifel je reditelj i vizuelni umetnik dansko – palestinskog porekla koji živi i radi u Londonu. Diplomirao je na Britanskoj nacionalnoj školi za film i televiziju 2009. godine. Njegovi kratki filmovi posetili su veliki broj festivala, i osvojili veliki broj nagrada. 

Film Ajvar
  • Save
Previous post Pogledajte prvi trejler domaćeg filma „Ajvar“
grcki film
  • Save
Next post Grčka u fokusu Palićkog filmskog festivala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap