Advertisement Section

Autorski tim produkcijske kuće „This and That”, čiji su osnivači producentkinja Snežana van Hauvelingen i reditelj Goran Stanković, ovogodišnji je dobitnik Godišnjeg priznanja portala „Slobodna reč” iz Vranja, zbog izuzetnog profesionalnog doprinosa i ličnog zalaganja tokom rada na najnovijoj ekranizaciji dela Borisava Stankovića – filmu Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka” i istoimenoj seriji koja je emitovana na prvom programu Radio-televizije Srbije. Projekat „Nečista krv” je Vranje i večnog ambasadora grada Boru Stankovića vratio na kulturnu mapu zemlje, regiona i sveta, i umnogome doprineo promociji kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja, kako se navodi u obrazloženju nagrade.

Film „Nečista krv – Greh predaka” premijerno je prikazan prošle godine na Festivalu evropskog filma Palić gde je osvojio nagradu publike, a osvojio je i nagradu za najbolji scenario na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, kao i niz drugih priznanja na festivalima u zemlji.

Film „Nečista krv – Greh predaka” postao je dostupan i na svetski priznatoj i renomiranoj VOD platformi Netfliks 17. januara 2022. godine čime je postao prvi film na srpskom jeziku koji se našao na ovoj mreži. Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, za ovaj film će biti dostupni titlovi i za mađarski, češki, poljski, rumunski i bugarski jezik, pored srpskog, engleskog i turskog koji su već dostupni na Netfliksu.

Film „Nečista krv-greh predaka” je između ostalih podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije preko Filmskog centra Srbije i konkursa za filmove sa temom od nacionalnog značaja, Media Kreativna Evropa i Delegacija EU u Srbiji, a TV serija je svoju premijeru imala na Radio-televiziji Srbije u decembru prošle i januaru 2022. godine.

Radnja filma „Nečista krv – Greh predaka” se dešava pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović. Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković.

Bastafest
  • Save
Previous post U susret 9. Bašta Festu osnovana Balkanska mreža kratkog filma
Bašta FEST
  • Save
Next post Objavljen takmičarski program 9. Bašta Festa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap