Advertisement Section

„Još jedno proleće” u fokusu ima epidemiju variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Prema sinopsisu filma: od bazara u Iraku, smrtonosni virus neprimećeno je unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila celih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih i dalje neometano uvećavao. Kako je moguće da najveća posleratna epidemija najsmrtonosnije bolesti u ljudskoj istoriji pogodi baš Jugoslaviju? Bolesti koja je samo u 20. veku odnela 500 miliona ljudi. I dan danas, variola vera, ili velike boginje, jedini je smrtonosni virus koji je čovek uspeo da iskoreni, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. U desetogodišnjoj borbi sa variolom koja je ujedinila čitav svet, jugoslovenska epidemija 1972. godine, kao poslednja epidemija variole vere u Evropi, zapamćena je kao jedna od najinspirativnijih i najuzbudljivijih priča.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj , direkor fotografije je Stefan Đorđević, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba a producentkinja Iva Plemić Divjak. Film je nastao u produkciji kuće Horopter filmska produkcija, a nacionalni korpoducenti filma su Radio-televizija Srbije i „Cinnamon Production. Koproducent je i „Bocalupo Films iz Francuske. Uz Filmski centar Srbije film je podržao i Doha Film Institute.

Projekat ovog srpskog dokumentarnog filma u aprilu prošle godine osvojio je nagradu u sklopu programa „VdR–Industry 2021”, industrijskog dela 52. izdanja Festivala dokumentarnog filma Visions du Réel (VdR) u Nionu, u Švajcarskoj.

Posle zime
  • Save
Previous post Film „Posle zime“ zatvara deveti Bašta Fest
palic 2022
  • Save
Next post Nikolaj Nikitin i Julija Sinkevič novi selektori takmičarskih programa Festivala Evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap