Advertisement Section

Doma kulture „Studentski grad”, osnivač i organizator manifestacije najavio je pored kompletnog programa koji će biti prikazan u različitim prostorima Doma kulture na Novom Beogradu, reprizni termini glavnog takmičarskog i pratećih programa biće prikazani i u bioskopu Muzeja Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11).

Animirani džingl i vizuelni identitet ovogodišnjeg festivala, osmislili su i realizovali Miloš Tomić i Antun Gverović. U četiri večeri glavnog takmičarskog programa biće prikazano 37 najboljih evropskih kratkometražnih animiranih filmova iz dve prethodne godine, od kojih je 5 filmova nastalo u srpskoj produkciji i koprodukciji.

O najboljim filmovima u glavnoj konkurenciji odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Režina Pesoa (Regina Pessoa), nagrađivana portugalska autorka animiranih filmova, Keli Galaher (Kelly Gallagher), američka filmska autorka i profesorka animacije i Daniel Šuljić, autor animiranih filmova i umetnički direktor zagrebačkog Animafest-a.

Odluke o najboljim studentskim filmovima, kojih će biti prikazano ukupno 52 (u 4 programske celine), od kojih su 9 radovi domaćih studenata animacije, odlučivaće tročlani međunarodni žiri u sastavu: Sanja Borčić, hrvatska producentkinja i distributerka, Štefan Fogt (Stefan Vogt), animator i edukator iz Berlina i Miloš Gojković, animator i reditelj iz Beograda.Od pratećih programa, očekuje nas gostovanje oskarovca za kratki animirani film „Otac i ćerka” iz 2001. godine, Mikaela Dudoka de Vita (Michaël Dudok de Wit), koji će se publici predstaviti svojim kratkim animiranim filmovima uz diskusiju, u subotu, 7. oktobra u 18 časova u Domu kulture.

Pored programa i prezentacije, autor će održati masterklas za studente animacije i biće prikazan njegov dugometražni animirani film „Crvena kornjača” iz 2016.

Članovi žirija za glavni takmičarski program će takođe imati svoje autorske prezentacije u toku festivalskih dana, dok će nemački autor, član studentskog žirija, Štefan Fogt održati praktičnu radionicu animacije za studente i predavanje o scenariju za animirani film.

Biće otvorene i dve izložbe, na zvaničnom otvaranju, u utoak, 3. oktobra u Velikoj i Maloj galeriji Doma kulture Studentski grad. Izložba pod nazivom „BALKANIMA: 20 godina” predstavlja vizuelni arhivski prikaz prve dve decenije nastanka i razvoja festivala, uz posvetu idejnom tvorcu i prvom umetničkom direktoru, Nikoli Majdaku. Druga izložba pod nazivom „Float”, autorke Jelene Milunović, je instalacija posvećena tzv. proširenoj realnosti (augmented reality), koja kombinuje animaciju, keramičku skulpturu i zvuk.

Pored ne-takmičarskih programa, Svetske i Balkanske panorame, biće prikazan i program animiranih muzičkih spotova, koji su prijavljeni za selekciju, a u toku festivala biće održan akustični koncert kultnog beogradskog muzičara Nikole Vranjkovića (5. oktobar u 22.00), kao i nastup DJ Vuče (ex Darkwood Dub, u subotu, 7. oktobra u 22.00).Festival je ove godine podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Filmskog centra Srbije, a od ove godine se podršci festivala Balkanima, pridružio i brend „Kasato”.Ulaz na sve programe je besplatan.Vidimo se na Balkanimi!

jana radako
  • Save
Previous post Glumica Jana Ivanović dobitnica specijalnog priznanja žirija festivala Filmski susreti u Nišu
Dubravka Tomić
  • Save
Next post Film „Bela ćao“ otvorio 8. Dok’n’Ritam
Share via
Copy link
Powered by Social Snap