Advertisement Section

Festival je nastao u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim kvir filmovima koje su možda propustili, a bez kojih danas ne bismo imali filmove i serije koje slobodno portretišu LGBT osobe.

Festival počinje retrospektivom kratkih filmova legendarnog Keneta Angera koji nas je napustio ove godine. Njegovi eksperimentalni filmovi kao što su „Uzdizanje škorpije“, „Uzdizanje Lucifera“, „Inauguracija dvorane uživanja“ koji su uticali na Martina Skorsezea i Dejvida Linča, istražuju homoerotičnost, nadrealnost i okultno, ostavljajući nas zapanjenim i inspirisanim.

Utorak, 5. septembar posvećen je kraljici popa, Madoni i njenim filmovima. Povodom 40 godina od objavljivanja njenog prvog albuma prikazujemo filmove „Neka druga ljubav“ u kome pored Madone glumi i Rupert Everet i njen od kritike najbolje prihvaćen film, za koji je nagrađena Zlatnim globusom, „Evita“, mjuzikl zasnovan na životu Eve Peron, supruge argentinskog predsednika Huana Dominga Perona.

Sreda, 6. septembar rezervisana je za kemp klasike, čije replike su ušle u svakodnevni rečnik LGBT populacije. Kemp, ta neuhvatljiva mešavina stila, humora i izuzetnosti, prožima svaki kadar filmova  „Draga mama“ o legendarnoj Džoan Kraford sa Fej Danavej u glavnoj ulozi i „Smrt joj lepo stoji“ sa Meril Strip, Goldi Hon i Brusom Vilisom u glavnim ulogama.

Četvrtak, 7. septembar fokusiran je na nemačke dokumentarne filmove, Zakon ljubavi iz 1927. godine koji su režirali Ričard Osvald i Magnus Hiršfeld, osnivač Instituta za seksualnu nauku, i dokumentarac „Nomijeva pesma“ o nemačkom pevaču Klausu Nomiju, koji je rano preminuo od posledica side.

Petak, 8. septembar je španski filmski dan u okviru kog ćemo prikazati film „Zamenik“ iz 1978. godine o zabranjenoj ljubavi, politici, uceni i ubistvu, kao i film „Moja najdraža gospođica“ iz 1972. koji je bio nominovan za Oskara za najbolji strani film, a prati ženu koja živi u malom gradu i otkriva da je zapravo muškarac.

Vikend, 8. i 9. septembra rezervisan je za retrospektivu srpskog reditelja Mladena Đorđevića u okviru koje ćemo prikazati „Sumrak u bečkom haustoru“, „Made in Serbia“, „Živog i smrt porno bande“ i njegove kratke filmove. U okviru retrospektive biće organizovan i razgovor sa rediteljem.

Lost country
  • Save
Previous post Projekcija filma „Lost Country“ Vladimira Perišića u Kraljevu
sarajevo film fest
  • Save
Next post Srce Sarajeva za Nemanju Vojinovića i Jovana Ginića
Share via
Copy link
Powered by Social Snap