Advertisement Section

Najbolji film 29. Sarajevo film festivala je gruzijski ‘„Kos, kos, kupina”, rediteljke Elene Naveriani.

Film je priča o ženi koja živi slobodno ne osvrćući se na očekivanja i predrasude okoline. Ne želi imati muža, sve dok se ne zaljubi te mora birati između svoje slobode i ljubavi.

„Želim ovu nagradu posvetiti različitim događajima. Živimo u vremenu gdee se mnogo toga dešava u svetu, mnogo toga što lomi srce, ali želim pre svega posvetiti nagradu filmu – slobodnoj, odgovornoj i kinematografiji koja progovara o bitnim temama“, kazala je rediteljica Naveriani, prilikom preuzimanja nagrade 18. augusta u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Srca Sarajeva za najbolju režiju žiri je dodijelio ukrajinskom reditelju Filipu Sotničenku, za film „La Palisiad”’.

Najboljim glumcima proglašeni su Ekatarina Čavlišvili iz Gruzije, za ulogu u filmu „Kos, kos, kupin”’ i Jovan Ginić iz Srbije, za ulogu u filmu „Izgubljena zemlja”.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je srbijansko-slovenskoj koprodukciji, ostvarenju „Flašaroši” Nemanje Vojinovića.

U konkurenciji kratkometražnih filmova, pobijedio je “27“ rediteljice Flore Anne Bude.

Dodijeljeno je Specijalno priznanje za promoviranje rodne ravnopravnosti, filmu “De Facto“, Selme Doborac, kao i nagrada za priču o ljudskim pravima, dokumentarcu “Tišina razuma“, rediteljice Kumjane Novakove.

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, dodijeljeno je škotskoj rediteljici, scenaristici i producentici Lynne Ramsay. Ranije, tokom festivala, počasna priznanja su uručena i škotsko-irskom reditelju i piscu Marku Cousinsu i američkom reditelju i producentu, oskarovcu, Charlieju Kaufmanu.

Dodjela nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima upriličena je na svečanosti u Narodnom pozorištu. Za nagrade, u takmičarskim programima 29. festivala, takmičilo se 49 filmova.

U četiri takmičarske selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, 23 filma su imala svjetsku, dva međunarodnu, 21 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Program je predstavio filmove i autore iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Publika je imala priliku pogledati više od 200 ostvarenja. Dio projekcija održan je i u Tuzli i Mostaru.

Osim filmova važan segment festivala je i industrijski market CineLink.

Ove godine okupio je više od 150 filmskih profesionalaca, autora, finansijera i prodajnih agenata iz 40 zemalja. Promovirano je 11 filmova koji su trenutno u fazi produkcije ili postprodukcije.

Sarajevo Film Festival završava u subotu 19. augusta, projekcijama filmova koje su odgođene zbog dana žalosti u Federaciji BiH, u srijedu 16. augusta

 

  • Save
Previous post 4. Merlinka klasik film festival počinje 4. septembra
jana radako
  • Save
Next post Glumica Jana Ivanović dobitnica specijalnog priznanja žirija festivala Filmski susreti u Nišu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap