Advertisement Section

Ovogodišnje, 25. po redu izdanje Sarajevskog filmskog festivala biće održano na više festivalskih lokacija u Sarajevu, od 16. do 23. avgusta, a u svim programima je zastupljen i srpski film.

U glavnim takmičarskim programima su filmovi: bugarsko-srpski celovečernji igrani film „Rounds“ Stefana Komandareva (Glavni takmičarski program, svetska premijera), kratkometražni dokumentarni film „A sad se spušta veče“ Maje Novaković (Takmičarski program dokumentarnog filma, regionalna premijera), kratki igrani film „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića (Takmičarski program kratkometražnog filma, regionalna premijera) i kratki igrani film „Šerbet“ Nikole Stojanovića (Takmičarski program studentskog programa, svetska premijera).

Uz film „Sin“ rediteljke Ines Tanović, čijom će svetskom premijerom u Takmičarskom programu – igrani film 16. augusta i biti otvoren 25. Sarajevo Film Festival, u programu „Open Air“ je sedam filmova, među kojima i srpski film „Šavovi“ u režiji Miroslava Terzića. Organizatori su najavili da će gosti festivala, između ostalih, biti i Miroslav Terzić, te Snežana Bogdanović i Jelena Stupljanin, koje su odigrale uloge u pomenutom filmu.

Sarajevo Film Festival i CineLink Industry Days su obelodanili učesnike CineLink koproduckinog marketa 2019. Među odbranima su još dve srpske produkcije i jedna srpska koprodukcija – „Mraz“ Pavla Vučkovića, „Majka Mara“ Mirjane Karanović, „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića, projekat koji nastaje kao koprodukcija Crne Gore i Srbije.

Među deset odabranih projekata dokumentarnih filmova koji će biti predstavljeni 18. avgusta na Sarajevskom filmskom festivalu , tokom odeljka CineLink Industry Days, u sklopu programa Docu Talents from the East je i projekat filma „Kutija“ Luke Papića. U radionici devetog izdanja programa Docu Rough Cut Boutique biće predstavljen projekat filma „U slavu ljubavi“, novi film autorke Tamare Drakulić, s druge strane, u programu CinelinkDrama, biće predstavljen i projekat nove/buduće srpske serije „Sabre“, čiji su autori Goran Stanković i Vladimir Tagić.

Uz producentkinju Dominique Welinski i glumicu Eva Röse, član žirija Takmičarskog programa – kratki film 25. Sarajevo Film Festivala je i srpski scenarista i reditelj, Ognjen Glavonić, autor zapaženih filmova „Dubina dva“ i „Teret“.

Ovog avgusta biće održano 13. izdanje programa Sarajevo Talents, a među 64 mladih učesnika iz raznih zemalja Evrope pozvano je i četvoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije.To su: rediteljka Maša Šarović, montažerka Ana Žugić, filmska kritičarka Milica Joksimović, a u programu „Film Stage Studio“ je i reditelj Nikola Polić.

International Casting Directors Network i Sarajevo Film Festival objavili su imena polaznika radionice namenjene mladim glumcima u usponu, među kojima je i troje iz Srbije. Radionica će se održati od 19. do 23. avgusta,  u okviru 25. Sarajevo Film Festival-a. U pitanju su ovi mladi srpski glumci: Milica Janković, Peđa Marjanović i Ana Mandić.

U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere Gala 25. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet serija koje željno iščekuju gledaoci širom regiona i koje će se tek od jeseni naći na programima regionalnih TV kuća. Svaku od njih odlikuje zanimljiva priča, sjajna glumačka podela i visok nivo produkcije. U tom su programu i tri srpske serije: „Besa“, „Senke nad Balkanom 2“ i „Grupa“, koje će festivalska publika imati priliku da ekskluzivno pogleda i da se susrestne s ekipama serija na festivalu u Sarajevu.

Dusan makavejev
  • Save
Previous post Počast Makavejevu na Sarajevo Film Festivalu
Ivana Grozna, Ivana Mladenovic
  • Save
Next post Film Ivane Mladenović „Ivana Grozna“ nagrađen u Lokarnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap