Advertisement Section

Nastavljajući tradiciju premijernog prikazivanja najboljih filmova na španskom jeziku, ovogodišnji Španski metar od 16. do 30. maja prikazaće pred beogradskom publikom sasvim nove priče iz Španije i Latinske Amerike.

Sa čak tri ciklusa u tri omiljene gradske dvorane, Španski metar spreman je da po jedanaesti put odmota filmsku traku na kojoj su zapisane najupečatljivije slike iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele.

Festival će otvoriti ciklus filmova „Počasna nagrada Goja“ 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tokom tri večeri publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala legendarna Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost! Na programu Kinoteke naći će se sada već kultna ostvarenja „Đavolja kičma“, „Cvet moje tajne“, „Divlja deca“, „Hladno sunce zimi“, „Sve o mojoj majci“ i „Pukovniku nema ko da piše“. Seleći se prvi put u Dom omladine Beograda, Španski metar će tokom dva dana, 23. i 24. maja, predstaviti posebno osmišljen ciklus filmova „Ženski ugao“. Ovaj ciklus sastavni je deo  redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove „Mlada“, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“, „Marija Moliner. Širenje reči“ i „Migel i Vilijam“, kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Ciklus premijernih projekcija pod nazivom Savremeni film 25. maja u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ koji prati glumicu Isabel koja se bori sa svojim nesigurnostima, kako ličnim tako i profesionalnim. U nastojanju da preokrene stvari u svoju korist, poziva bivšeg supruga scenaristu i njegovu bivšu ženu rediteljku, kako bi zajedničkim snagama ubedili slavnog argentinskog glumca da igra u njihovom novom filmu. Međutim, njihove živote promeniće jedan sasvim neočekivani, posve filmski događaj.

Glavni junak filma „Showroom“ (26. maj, 19 časova) takođe prolazi kroz krizu nakon što ostane bez posla. Ipak, tada odlučuje da ponovo živi u Buenos Ajresu, po svaku cenu. Ostavlja porodicu i postaje opsesivni prodavac u showroom-u u jednoj zgradi: savršena kombinacija koja će ga odvesti u apsurdne situacije na granici ludila. Radnja nagrađivanog katalonskog ostvarenja „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj, 21 čas) smeštena je u 1937. godinu i prati vojnika Ljuisa koji ne veruje u rat u kojem se bori. Smešten na neaktivnom vojnom položaju, udaljen od dugogodišnje devojke i malog sina, slučajno upoznaje i ludo se zaljubljuje u Karlanu, lukavu i uticajnu zemljoposednicu čija je jedina strast još veća moć.

Film „Obespravljeni“ (27. maj, 19 časova) prati dešavanja iz 1988. godine sa granice između Venecuele i Kolumbije. U mestu El Amparo dvojica muškaraca preživljavaju oružani napad na kanalima reke Arauka, dok njihovih 14 kolega stradaju na licu mesta. Vojska ih optužuje da su gerilci i, uz zastrašivanje, pokušava da ih izvuče iz ćelije u kojoj ih čuvaju policija i građani, očajnički pokušavajući da spreče da ih odvedu. Ostvarenje „Nevidljiva ruka“ (27. maj, 21 čas) na nesvakidašnji način se bavi položajem radnika u savremenom društvu, kroz priču o desetak osoba koje su angažovane u jednoj fabričkoj hali da radi svoj posao pred publikom. Umetničko delo, rijaliti ili morbidan eksperiment – tek niko od radnika ne zna šta ih čeka, niti ko je osoba čije ruke pokreću konce ovog perverznog pozorišta.

Znatno vedrije teme pokrenute su u filmu „Stari prijatelji“ (28. maj, 19 časova), u kojem trojica vremešnih prijatelja odlučuju da ukradu urnu sa pepelom preminulog prijatelja i da je odnesu u njihov stari kraj. Na tom putovanju provešće nas kroz mesta koja su posećivali tokom svojih života, ostavljajući na svakom od njih komadić uspomene na svog prijatelja. Ljubitelje romantičnih filmskih priča oduševiće hvaljeno ostvarenje „10.000 km“ (28. maj, 21 čas) u kojem se zaljubljeni par odjednom suočava sa izazovom održavanja veze na daljinu tokom godinu dana. Aleks i Serhio pokušaće da deset hiljada kilometara udaljenosti između Barselone i Los Anđelesa ponište uz pomoć dva računara i internet veze.

U filmu „Iluzijed.o.o“ (29. maj, 19 časova) grupa profesionalnih glumaca na urnebesan način fingira određene situacije u stvarnom životu. Angažovani su od strane jednog bogataš kako bi glumili porodicu njegovog unuka, a on na taj način sprečio veliku patnju svoje supruge koja ih željno iščekuje pošto je primila jedno pismo. Šijao, glavni junak filma „Spajanja“ (29. maj, 21 čas), inženjer je zvuka koji obilazi najudaljenija mesta u Galisiji u potrazi za zvukovima, ljudima i prirodom. Na tom putovanju upoznaće Olalju, koja radi na žetvi algi, a u Šijaou će probuditi strast za životom, zemljom i divljinom Obale smrti.

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl „Ludi od ljubavi“ (30. maj, 19 časova), priča o četiri rođake koje žive u istoj zgradi i suočavaju se sa različitim životnim situacijama, ljubavnim problemima i brojnim tragikomičnim avanturama.

Gosti ovogodišnjeg Španskog metra biće rediteljka Ines Paris i glumac i muzičar Fran Perea. Ines Paris, autorka filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“, razgovaraće sa posetiocima Španskog metra nakon projekcije svog filma, u foajeu Kulturnog centra Beograda, kako o svojim ostvarenjima, tako i o španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni… Fran Perea, domaćoj publici najpoznatiji po ulozi u sada već kultnoj španskoj seriji „Seranovi“ koncertom 15. marta u Domu omladine Beograda uvešće posetioce u još jedan Španski metar. Ovom prilikom predstaviće kako svoje stare hitove, tako i nove pesme koje će se naći na predstojećem albumu „Viaja la palabra“.

Program 11. Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Todos lo saben
  • Save
Previous post Otvoren 71. Međunarodni filmski festival u Kanu
FIlmovi
  • Save
Next post Filmski ponedeljak u Kombank dvorani
Share via
Copy link
Powered by Social Snap