Advertisement Section

Sedamnaesto izdanje Slobodne zone biće u znaku sećanja, podsećanja, čekanja, želja. Biće u znaku onih čije sudbine su menjale ili menjaju svet, biće u znaku opomena i zajedništva.

Daleke destinacije, ukusni zalogaji u skrivenim restoranima koje znaju samo meštani, ali rado će nam ih otkriti, fascinantne priče o hrani i životu, jedinstvene sudbine i neponovljivi razgovori, prostranstva prirode koja mame svojom lepotom i spokojem i užurbana vreva nepoznatog grada sa druge strane, osmesi stranaca sa ulica koji zvuče kao poziv na sreću, kao neki život koji bismo voleli da imamo, kao život koji nam se činio ispunjenje sna. Kao da ga je živeo slavni Entoni Bordejn.

Film „Drumski trkač: Entoni Bordejn“ govori o onom Bordejnu kojeg smo i mi upoznali tokom njegove karijere. Baš onakvog kakav i jeste bio – ciničan i oštrouman ali uvek okružen dobrom hranom i dobrim ljudima.

Prošlo je tri godine od smrti velikog kuvara, svetskog putnika, pustolova, televizijskog lica, pisca, čini se dugačak spisak stvari kojima se bavio u životu. I pred nama je sada dokumentarac o njegovom životu i o njemu, o putovanjima i hrani. U režiji Oskarom nagrađivanog Morgana Nevila, film o Entoniju Bordejnu nije hronološka priča o njegovom uspehu, životu i smrti. To je dvočasovni omaž čoveku sagledan iz ugla njegovih prijatelja i saradnika. Onih kojima je dao deo sebe, podelio sa njima svoje misli i osećanja.

Drumski trkač nas je naučio da ne verujemo u branč i da uvek moramo da se ophodimo s poštovanjem prema onima koji nam pripremaju i serviraju hranu. Naučio nas je i da ne verujemo uvek u ono što vidimo na TV-u, da zagledamo ljude oko sebe i da čoveka preko puta sebe možeš dobro upoznati ako ručaš s njim.

Ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Slobodna zona biće održano u hibridnom izdanju – u bioskopima, a kao i prošle godine festival će koristiti onlajn platformu KinoKauch preko koje će publika širom Srbije moći da prati deo filmskog programa festivala.

Svečano otvaranje 17. Slobodne zone biće održano simultano u Beogradu (Kombank dvorana), Novom Sadu (Kulturni centar Novog Sada) i Nišu (bioskop Cineplexx). Ulaznice za svečano otvaranje u Beogradu u prodaji su od 8. oktobra na biletarnici Kombank dvorane, svim prodajnim mestima Ticket.rs i onlajn po ceni od 600 dinara.

Ovogodišnji festival podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Francuski institut.

kora pomorandze
  • Save
Previous post Završena 18. Balkanima u Studenjaku
Nacija, zanr
  • Save
Next post Promocija nove knjige Dragana Jovićevića „Nacija, žanr” u izdanju Filmskog centra Srbije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap