Advertisement Section

Dodelom nagrada u srpskom i međunarodnom takmičarskom programu i svetskom premijerom filma „Električni orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić, u sredu 15. maja u 20 sati u Kombank dvorani, svečano će biti zatvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Biografski film o bendu „Električni orgazam” slika značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijih rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, koji je danas posvećen idejama rokenrol kulture podjednako kao i u vreme kada je formiran. 

Marija Vukić, rediteljka filma povodom premijere je izjavila:

„Izuzetno mi je drago je što premijera filma ujedno i zatvaranje ovako značajanog festivala. U svemu tome ima određene simbolike. Naime, snimanje filma je počelo tokom prošlogodišnjeg Beldocsa, a već samo godinu dana kasnije film je uvršten u njegov domaći takmičarski program. Vrlo sam ponosna na činjenicu da smo završili film u tom jednogodišnjem ciklusu”.

Za dokumentarac „Električni orgazam za ljude budućnosti” presudno je to što se rediteljka tridesetak godina druži sa članovima benda. Kao prijatelj benda i svedok uspona i padova, kao i umetničkog razvoja njihovog zvuka, ona prikazuje život jednog rokenrol benda, unutar grupe i na turneji, oslikavajući taj širok spektar magičnog muzičkog života. Članove benda portretiše kao individue, ali pruža i kompletniju sliku grupnog fenomena koji postoji već 40 godina, aktivno stvara i svira.

„Insistirala sam da u filmu učestvuju isključivo članovi benda, a ne kao što je to uobičajeno i ljudi sa strane. U filmu se vidi kako je svako od njih specifična pojava, koja nosi određenu emociju, i kako su kod nekih istih stvari i činjenica prilazili pojedinačno, svako iz svog osobenog ugla”, ocenila je autorka Marija Vukić.

Fotografija Pilar Miro na snimanju filma "Beltenebros" / Egeda / Archivo Lluís Benejam
  • Save
Previous post Filmovi Pilar Miro otvaraju 12. Španski metar
Miloš Miša Janketić
  • Save
Next post Preminuo Mihailo Miša Janketić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap