Advertisement Section

Najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku od 15. do 27. maja biće prikazana pred beogradskom publikom u okviru 12. filmskog festivala Španski metar, koji će provesti posetioce na jedinstveno putovanje kroz Španiju, Argentinu, Kolumbiju, Meksiko i Peru.

Ovogodišnje izdanje festivala, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, počinje kultnim filmovima španske rediteljke Pilar Miro, jedne od nekoliko žena koje su obeležile špansku kinematografiju u drugoj polovini XX veka.

Od 15. do 17. maja na programu Jugoslovenske kinoteke naći će se filmovi: „Beltenebros“, „Krila sreće“, „Tvoje ime truje mi snove“, „Gari Kuperu, koji si na nebesima“, „Vrtlarev pas“ i „Pričaćemo večeras“.

Kao mali poklon za sve posetioce Španskog metra, na prvu festivalsku projekciju u sredu, 15. maja u 19 časova ulaz će biti besplatan! Tada će biti prikazan film „Beltenebros“ koji je, osim deset nominacija za nagradu Goja, doneo Pilar Miro i Srebrnog medveda za izuzetan umetnički doprinos na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Festivalski program potom će biti nastavljen od 18. do 20. maja u Domu omladine Beograda uz filmske priče koje su režirale španske rediteljke. Ovaj ciklus, koji nosi naziv „Ženski ugao“, otvoriće 18. maja u 19 časova otvara film „Karmen i Lola“ Aranće Ećevarije. „Savremeni film“, glavni festivalski program, ove godine održava se od 23. do 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije. Filmovi iz Španije, Meksika, Argentine, Kolumbije i Perua dirnuće, ali i nasmejati publiku i podstaći ih da razmišljaju o životu na sasvim nove načine. Ciklus će 23. maja u 19 časova otvoriti film „Autor“ Manuela Martina Kuenke, nominovan za čak devet Goja nagrada, od kojih je osvojio dve u kategoriji za najboljeg glavnog glumca odnosno za najbolju sporednu glumicu.

Ulaznice za Španski metar u prodaji su na blagajnama kulturnih centara gde se projekcije održavaju. Za filmove Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i „Ženski ugao“ u DOB-u cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok se karte za „Savremeni film“ u DKC-u mogu kupiti po ceni od 300 dinara. Nakon beogradske publike, ciklus „Savremeni film“ moći će da pogledaju i novosadski filmofili. Dvanaest ostvarenja biće prikazano od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Dvanaesto izdanje Španskog metra organizuje Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Detaljna satnica i raspored projekcija dostupni su na sajtu.

Mrtve duse
  • Save
Previous post Da li ste spremni za najduži film Beldocsa
Električni orgazam za ljude budućnosti
  • Save
Next post Električni orgazam za ljude budućnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap