Advertisement Section

Nagradu „Aleksandar Lifka”, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, pored velikana Radeta Šerbedžije, ove godine će primiti cenjeni evropski i holivudski glumac Brajan Koks (Brian Cox).

Koks je rođen je u škotskom gradu Dandi 1946. godine. Od 1965, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je pozorišne scene (Kraljevska Šekspirova pozorišna trupa i Nacionalni teatar u Londonu), igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je TV i film.

Na filmu je debitovao kao Lav Trocki u biografskoj drami „Nikolaj i Aleksandra” (1971), o poslednjoj ruskoj carskoj porodici, caru Nikolaju Drugom i carici Aleksandri, koja je snimana u Španiji i – Jugoslaviji. Pažnju na svoj talenat skrenuo je filmom „Lovci na glave „(1986) tumačeći lik serijskog ubice Hanibala Lektora. Sa Loučem je snimio „Skriveni raspored“ (1990) i bio deo hit filmova „Rob Roj“ i „Hrabro srce“ u režiji Mela Gibsona (oba iz 1995). Sa Morganom Frimenom je igrao u „Lančanoj reakciji“ (1996) i „Poljubi devojke“ (1997), sa Danijelom Dej-Luisom u „Bokseru“ (1997).

Krajem devedesetih i početkom 21. veka snima po tri-četiri filma godišnje, uglavnom za američke producente i holivudske studije koji ne prestaju da ga angažuju. Pažnju publike i kritike privukla je serija „Nirnberg“ (2000), u kojoj je igrao Hermana Geringa i za tu ulogu osvojio „Emi” nagradu i nominaciju za „Zlatni globus“

Mnoga udruženja kritičara hvalila su njegovu ulogu u drami „L. I. E.“ (2001) koja govori o odnosu petanestogodišnjeg dečaka i sredovečnog muškarca, na temu istraživanja seksualnosti. Naredna, 2002. godina jedna je od komercijalno najuspešnijih u Koksovoj karijeri. Igrao je u četiri filma, od kojih su dva postala blokbasteri a dva filma, tačnije drame, osvojila su srca i stroga pera kritičara. Više nego isplativi bili su „Bornov identitet“ Daga Lajmana i „Krug“ Gora Verbinskog, a hvaljeni i nagrađivani „Adaptacija“ Spajka Džounzija i „25. Sat“Spajka Lija.

U nizu negativaca koje je Koks često igrao u svojoj dosadašnjoj karijeri ističe se Agamemnon u spektaklu „Troj“a (2004) a bio je i Vilijam Strajker u „Iks-ljudi 2“ (2002). Igrao je kod Vudija Alena, Dejvida Finčera („Zodijak“, 2007) i tumačio lik ruskog špijuna Ivana Simonova u akcionoj komediji „Opasni penzioneri“ (2010).

Pre osam godina Koks je boravio u Srbiji: u Beogradu je snimao rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa – „Koriolan“ (2011). Gledali smo ga u „Planeti majmuna: početku“ (2011) a u prošloj godini odigrao je jedan od najvećih izazova u svojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri – britanskog premijera Vinstona Čerčila u drami „Čerčil“ Džonatana Teplickog.

Brajan Koks biće gost predstojećeg Festivala evropskog filma Palić tokom kojeg će mu prestižna nagrada „Aleksandar Lifka“ biti uručena.

 On se priključio palićkom društvu velikama, dobitnika renomirane nagrade „Aleksandra Lifka” koju se pre njega primili: Milena Dravić i Mikloš Jančo (Miklós Jancsó, 2000), Jirži Mencel (Jirí Menzel) i Dušan Makavejev (2001), Gordan Mihić i Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie, 2002), Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi) i Puriša Đorđević (2003), Živorad Žika Mitrović i Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta, 2004),          Andžej Vajda (Andrzej Wajda) i Eva Ras (2005), Velimir Bata Živojinović i Teo Angelopulos (Theodoros Theo Angelopoulos, 2006), Ištvan Sabo (István Szabó) i Ljubiša Samardžić (2007), Goran Paskaljević i Ken Louč (Ken Loach, 2008), Ken Rasel (Ken Russel) i Miki Manojlović (2009), Goran Marković i Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras, 2010), Lordan Zafranović i Srđan Karanović (2011),    Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) i Zoran Simjanović (2012), Nikita Mihalkov i Emir Kusturica (2013), Klod Leluš (Claude Lelouch) i Mira Banjac (2014), Želimir Žilnik i Roj Anderson (2015), Ulrih Sajdl (Ulrich Seidl) i Slobodan Šijan (2016), Kristofer Hempton (Christopher Hampton) i Slavko Štimac (2017).

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.

Dosije Labudović
  • Save
Previous post Podrška fonda Eurimages za projekat novog filma Mile Turajlić
Na telu i na dusi
  • Save
Next post Počinje predfestivalski program 25. Festivala evropskog filma Palić
Share via
Copy link
Powered by Social Snap