Izvor: FIlmske radosti | Novosti

Dugogodišnji urednik filmskog programa RTS, filmski i TV kritičar i jedan od članova Programskog saveta javnog servisa rekao je, za „Novosti“, da ni u jednom trenutku nije bilo govora ni o zahtevu za odlaganje emitovanja, a kamoli o stopiranju serije „Nemanjići”.

„Koliko sam iz dopisa gospodina Pavlovića razumeo, tu nema nikakvog zahteva da Programski savet stopira ili odloži emitovanje, još manje da prekraja snimljeno i premontirava montirano, već samo da ukoliko to Uprava RTS prihvati, pogledaju epizode koje su završene i predviđene za emitovanje i zatim iznese mišljenje. Dakle „mišljenje“, a ne odluku, nalog ili naredbu. Tako nešto nigde ne stoji u obraćanju gospodina Pavlovića, niti ima veze sa ingerencijama Programskog saveta. Mislim da su mediji njegove reči izvukli iz konteksta, a kad se tako nešto desi, novinski naslovi rastu kao kvasac“.

Karl je uveren da zahtev PS da pogleda materijal ne može ni na koji način biti upoređen sa vremenima u kojima su komisije pregledale materijale pre emitovanja:

„Mislim da su takva poređenja tendenciozna i u stvarnosti potpuno neutemeljena. Ako neko treba da gleda materijal pre emitovanja, to je pre svega autorski tim serije, zatim matična redakcija, i na kraju, ako je neophodno, urednički kolegijum ili menadžment RTS. Te tri instance su merodavne da li nešto što je proizvedeno na RTS eventualno treba da se popravi. Programski savet je, kao što naziv kaže, savetodavni organ i njegovo mišljenje je isključivo u formi preporuke Upravnom odboru i menadžmentu, koji odlučuje o onome što ide na emitovanje“.

STOJILjKOVIĆ: ČEKAMO VOJINA

Pisac i scenarista Dejan Stojiljković, koautor književne trilogije o Nemanjićima, kaže da serije procenjuje prema prvoj epizodi, a po tom kriterijumu „Nemanjiće“ ne bi dalje gledao (čak i da se ne radi o seriji o ovoj vladarskoj porodici).

„Malo je konfuzno u ovom slučaju da li smo videli pilot ili prvu epizodu, ali svakako smatram da je odabir Mladena Nelevića totalni promašaj, ne samo jer je istorijski „netačan“ zbog Nemanjinih godina, već i zato što gledaoci ne vide Nemanju kao takvog, što je sad očigledno. Ipak, čekam Vojina Ćetkovića koji kao Stefan Prvovenčani izgleda moćno, baš kraljevski – možda pojava Vojina unese taj preokret i serija postane gledljiva, ako ne dobra“.

Emir Kusturica i Paolo Sorentino
  • Save
Previous post Sorentino otvorio Kustendorf
Prokupački festival kratkog filma
  • Save
Next post Prokupački festival kratkog filma u gostima u DKSG
Share via
Copy link
Powered by Social Snap