Advertisement Section

Pored Glavnog takmičarskog programa, na 47. FEST-u će se naći još jedna takmičarska selekcija pod nazivom „Srpski film” (Srbija i prijatelji).

U ovoj selekciji nalaze se srpski filmovi, ali i filmovi rađeni u koprodukciji sa Srbijom, koji će biti u konkurenciji za Beogradskog pobednika kao i za druge nagrade festivala. Ovom prilikom vam predstavljamo četiri premijerna ostvarenja:

Goran Marković predstaviće svoj novi film „Delirijum tremens”, ekranizaciju istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od deset godina. Tihomir Stanić našao se u glavnoj ulozi poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče. Muziku za film potpisuje Zoran Simjanović, a u ostalim ulogama našli su se Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić i drugi. Nakon premijere filma, očekuje se i mini serija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-u.

Nakon višestruko nagrađivanog filma „Enklava”, Goran Radovanović predstaviće svoj novi, ovog puta dokumentarni film, „Slučaj Makavejev”. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno se fokusira na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da film „W.R. Misterije Organizma” (1971) bude zabranjen. Okosnica filma su 4 audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine. „Slučaj Makavejev” je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

Miroslav Miša Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom „Ustanička ulic”a, a na FEST-u će predstaviti film „Šavovi”, koji se bavi veoma teškom ali značajnom temom – krađom beba iz porodilišta. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na istpovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina. Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović, a snažan ženski ansambl upotpunjuju i Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković i Dragana Varagić.

Iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija pod imenom „Poslednji Srbin u Hrvatskoj”. Reditelj i scenarista Predrag Ličina na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda – film je smešten u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. U Hrvatskoj vodi se pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi! Glavni junak je Mićo (Krešimir Mikić), zagrebački bonvivan (i takođe Srbin) koji sa svojom omiljenom glumicom Frankom (Hristina Popović) kreće u borbu protiv zombi pošasti. U ostalim ulogama našli su se i Dado Ćosić, Tihana Lazović, Rene Bitorajac, Sergej Trifunović, kao i Severina koja glumi italijansku aktivistkinju koja se bori za ljudska prava zombija. 

Dan domaceg filma
  • Save
Previous post Dan domaćeg filma ponovo u osam gradova u Srbiji
Reži
  • Save
Next post Prvi trejler za domaći film „Reži“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap