Advertisement Section

Ova programska celina realizovana je u saradnji sa ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodne dve godine. Dva filma u ovogodišnjem izboru biće prikazana u Dvorištu Županije.

„Brit-Mari je bila tu”, adaptacija istoimenog književnog bestselera Fredrika Bakmana u režiji Tuve Novotni, na programu festivala je u petak 10. jula u 22h. Radnja prati domaćicu Brit-Mari koja odlučuje da napusti supruga posle 40 godina braka, a time i svoj dotadašnji život. Ona prihvata novi, izazovni posao u malom gradu Borgu koji nema drugog ponosa osim mladog fudbalskog tima. Njen novi posao je da trenira mlade fudbalere. U glavnoj ulozi je jedna od vodećih švedskih glumica Pernila August, poznata i po svojoj saradnji sa legendarnim rediteljem Ingmarom Bergmanom.

„Sune vs Sune” reditelja Džona Holmberga, film je o  najgorem mogućem početku školske godine jednog švedskog dečaka. Prvog dana četvrtog razreda, Sunea dočekuje iznenađenje. Na njegovom mestu je novi dečak i on je sve što Sune želi da bude. I ne samo to, već je njegovo ime takođe Sune. Film je prikazan na prošlogodišnjem Berlinaleu u programu Generation Kplus, koji je namenjen ostvarenjima za decu. Na repertoaru festivala će biti u subotu, 11. jula u 22h.

Treći Somborski filmski festival biće održan u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić”. Na repertoaru će se naći 11 filmova u četiri selekcije: Glavni program, „Kultni klasici“, „Panorama švedskih filmova“, i „Nostalgija“, a gostujući selektor programa je Ivan Karl. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, filmova i koncerti. Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za 10. jul u 20h.

 

mirjana karanovic
  • Save
Previous post Mirjana Karanović – Nagrada „Aleksandar Lifka“ za mene je potvrda moje energije
Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce
  • Save
Next post Održana promocija knjige „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“
Share via
Copy link
Powered by Social Snap