Advertisement Section

Svetska premijera filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u. „Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi. 

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao: 

„Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije – FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom „Tamo i ovde“. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom“.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Darko Lungulov završio je filmske studije na The City College of New York, CCNY, SAD. Njegov debitantski igrani film „Tamo i ovde“ prikazan na Tribeca festivalu 2009. osvojio je nagradu Najbolja njujorška priča i dobio odlične kritike u svetskim magazinima kao što su The Hollywood Reporter, Variety i The New York Times. Ovo ostvarenje nagrađeno je sa 20 nagrada na više od 50 međunarodnih filmskih festivala. „Tamo i ovde“ je prvi srpski film prikazan na Netflix-u. Njegov drugi igrani film „Spomenik Majklu Džeksonu“ imao je svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. Ovo ostvarenje je prikazano na 40 festivala i osvojilo 8 nagrada. Kao koscenarista Lungulov sarađuje sa Mirjanom Karanović na njenom rediteljskom debiju, filmu „Dobra žena“ koji je svetsku premijeru imao na Sundance festivalu 2016. Nedavno je bio konsultant režije na drugom igranom filmu Mirjane Karanović „Majka Mara“ sniman oktobra 2022, trenutno u post-produkciji. Lungulov je trenutno u pripremama za snimanje svog trećeg igranog filma „1970“ autobiografske dramedy (comedy drama), podržane do sada od Filmskog centra Srbije, Nacionalnog filmskog fonda Mađarske i fonda AP Vojvodina.

Sarajevo film festival 2023
  • Save
Previous post Prijava filmova / dramskih serija za programe 29. Sarajevo Film Festivala
kino oko
  • Save
Next post Otvorene prijave za radionicu ekološkog i antropološkog filma KINO-EKO 2023
Share via
Copy link
Powered by Social Snap