Advertisement Section

Samo nekoliko dana posle proslave 47. rođendana, glumica i pevačica Džudi Garland 22. juna 1969. pronađena je mrtva u toaletu. Uzrok tragedije bila je „prevelika količina amfetamina i barbiturata“, ali se i dalje debatuje o tome da li ih je uzela slučajno ili namerno. Danas, 90 godina posle njenog rođenja, svet se i dalje seća legendarne glumice.

U sećanjima Džudi je večna kao Doroti, simbol jedne od najvećih bajki i jednog od najvoljenijih filmova u istoriji – „Čarobnjaka iz Oza“. Legenda za života, ostala je to i decenijama posle prerane smrti. Ljudi su je voleli zbog njenih uloga, ali i privatnog života u kome nije krila ni svoje slabosti ni poroke.

Kažu da sam legenda, zašto sam onda tako usamljena? – čuvena je izjava kojom se naslućuje sva tragika njenog života.

PRVA GEJ IKONA

Da li zbog bliskog odnosa sa ocem, pritajenim homoseksualcem, tek Džudi Garland je bila jedna od prvih javnih ličnosti koja je otvoreno stala na stranu homoseksualaca. U vreme kada o gej pravima nije bilo ni govora, Džudi ih je otvoreno podržavala i pevala u njihovim klubovima, pa zato i ne čudi što se čuvena glumica smatra prvom gej ikonom. Mnogi tvrde da je Stonvolska pobuna, posle koje su postavljeni temelji gej prava, bila podstaknuta smrću Džudi Garland, jer je izbila isto veče nakon sahrane.

Rođena je u porodici vodviljskih umetnika, kao Frensis Gam. Prvi nastup mala Frensis imala je sa dve godine, kada je na sceni sa dve starije sestre zapevala božićni tradicionalni „Džingl bels“. Bežeći od problematičnog braka roditelja, još kao dete utehu je pronalazila na sceni. Njen otac je posle velikog skandala (homoseksualne veze sa mladićem iz pozorišta) preselio porodicu u Kaliforniju. Ambiciozna majka Etel u tome je odmah videla šansu da svoje ćerke progura u Holivud. Džudi i njene sestre nastupale su sve češće, jer majka-menadžerka nije odbijala nijedan angažman. Zbog podsmevanja publike i uvredljivih komentara na račun prezimena, devojke su počele da nastupaju kao „Trio Garland“, a Frensis je postala Džudi.

Kada je moćni filmski studio „Metro Goldvin Majer“ pokazao interesovanje za Džudi, majka je naprasno raspustila trio i okrenula se najmlađoj ćerki. I odmah su počeli njeni problemi. Direktori studija bili su surovi prema mladoj Džudi i nezadovoljni njenim fizičkim izgledom. Bila je visoka samo 150 centimetara, a njeno „obično lice“ odudaralo je od glamuroznog ideala tog vremena.

Džudi je školu pohađala u MGM, sa Avom Gardner, Lanom Tarner, Elizabet Tejlor, pravim lepoticama. Iako je studiju donosila velike pare, svi ti direktori su Džudi gledali kao „ružno pače“, govoreći da je „nesimpatična“. To je imalo poguban uticaj na njenu ionako krhku psihu – kazao je Čarls Voters, reditelj sa kojim je snimila nekoliko filmova.

Dok su lepotice Ava, Lana i Elizabet čekale na svojih „pet minuta slave“, svet je već bio očaran. „Nesimpatična“ Džudi je 1939. postala Doroti u „Čarobnjaku iz Oza“, filmu koji je neizostavni deo svačijeg detinjstva. I da nije reč o vrhunskom ostvarenju, „Čarobnjak iz Oza“ bi nesumnjivo bio poznat po pesmi „Negde tu iza duge“.

Pesma „Negde tu iza duge“ postala je deo mog života. Ona savršeno oslikava sve moje snove i nadanja, i sigurna sam da zbog toga ljudima zasuze oči kad je čuju – rekla je Džudi.

Slika beskrajno simpatične klinke sa pletenicama koja sa prijateljima luta zemljom iz snova bila je, nažalost, mnogo drugačija od onoga što se dešavalo iza kamera. Studio MGM primoravao je glumce da rade danima bez pauze, „hraneći“ ih pilulama za podizanje raspoloženja. Iako je imala samo 16 godina, Džudi je bila dodatno kažnjena jer je – „debela“. Od devojčice su zahtevali da „manje jede“, davali joj tablete koje ubijaju apetit, svakodnevno terali da staje na vagu…

Od moje 13. godine postojala je stalna borba između MGM i mene, da li, koliko i šta smem da jedem. Zamislite kako je tužno kada vam je to jedino sećanje iz detinjstva – govorila je.

„Čarobnjak iz Oza“ je Džudi doneo specijalnog Oskara, od nje stvorio holivudsku ikonu, ali i zavisnicu od tableta i raznih droga. Slavna umetnica do smrti nije uspela da se izbori sa porocima u koje ju je uvukao studio.

Nakon nekoliko muzičkih hitova („Vidimo se u Sent Luisu“, „Harvi devojke“…), Džudi je 1947, tokom snimanja filma „Gusar“, doživela nervni slom i bila je smeštena u privatni sanatorijum. Problematičan brak sa drugim mužem Vinsentom Minelijem (sa kojim je dobila ćerku, takođe veliku umetnicu Lajzu Mineli), zloupotreba lekova koja se otela kontroli, stalno kašnjenje ili nedolazak na snimanja, uzrokovala su da joj „Metro Goldvin Majer“ da otkaz. Mada je snimanje filma „Berklijevi sa Brodveja“ sa Frenkom Sinatrom bilo u poodmakloj fazi, MGM je Džudi poslao kući i zamenio je sa Džindžer Rodžers. Nedugo nakon otkaza, mediji su bili preplavljeni vestima kako je „Doroti pokušala da slomljenom čašom prereže vrat“.

Htela sam da izbrišem i prošlost i budućnost. Htela sam da povredim sebe i svakoga ko me je ikada povredio – rekla je glumica mnogo godina kasnije.

Za studio „Vorner bros“ Garland je 1954. snimila mjuzikl „Zvezda je rođena“. Sigurni u uspeh ovog filma, Džudi i njen tadašnji suprug Sidni postali su producenti i uložili značajna sredstva. Ali, zbog njene nepredvidive naravi, neodgovornosti i stalnog kašnjenja, troškovi su se značajno uvećavali. Film, uz koji danas stoji status kultni, dobio je mnogo pozitivnih kritika, ali je finansijski bio veliki promašaj. Za svoju maestralnu ulogu, ljubimica kritike i publike je bila nominovana za Oskara. Novinari, kritičari i gledaoci bili su ubeđeni da će ga dobiti, a televizijska ekipa spremno je čekala u Džudinoj bolničkoj sobi, gde se oporavljala od rođenja trećeg deteta. A onda je umesto njenog imena, prozvana Grejs Keli. Ovaj događaj se i danas smatra „velikom nepravdom i crnom mrljom Oskara“.

Poslednju deceniju života provela je kao velika televizijska zvezda. Njeni šou programi, u kojima je neretko nastupala sa ćerkom Lajzom Mineli, obarali su sve rekorde gledanosti. Nagrade koje su se ređale mešale su se sa otužnim scenama iz njenog privatnog života. Bila je sve bezvoljnija i nesrećnija.

Kada živite život koji sam ja živela, kada volite i patite, kada ste ludo srećni i očajno nesrećni, shvatite da nikada nećete biti u miru sa sobom. Umrećete pre toga – kazala je obožavana glumica godinu dana pre nego što ju je mrtvu pronašao peti muž, jedini koga je ona ostavila.

Izvor: Filmske radosti | Novosti
08/07/2012

Marko Kostic
  • Save
Previous post Marko Kostić, intervju
Cineplex
  • Save
Next post Multipleksi oživljavaju srpske bioskope po visokoj ceni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap