Advertisement Section
Header AD Image

Završen je još jedan Međunarodni filmski festival u Kanu, a glavna nagrada „Zlatna palma” dodeljena je za film „Parazit” (Parasite), južnokorejskog reditelja Bong Džun-hoa. Nagradu za najbolju režiju dobila su braća Darden za film „Mladi Ahmed“ (The Young Ahmed) koji će se naći u distribuciji „MCF MegaCom Film-a”, kao i film „Portret devojke na vatri” (Portrait Of The Lady On Fire), čiji je scenario nagrađen najboljim na festivalu.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Emili Bičam, za film „Mali Džo”, a posebna nagrada žirija dodeljena je za filma „To mora biti raj” (It Must Be Heaven), reditelja Elije Sulejmana.

Film „Parazit” crna komedija sa elementima trilera istražuje dinamiku društvene klase. „Pisao sam scenario za film u ćošku jednog kafića i osluškivao buku koju su pravili ljudi”, rekao je reditelj Bong.

Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „Mladi Ahmed“ govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana. Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kome ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć,“ „Rozeta,“ „Lornina ćutnja,“ „Dečak s biciklom.“

U domaćoj distribuciji naći će se i film palestinskog reditelja Elijea Sulejmana koji na satiričan način u putopisnoj komediji „To mora biti raj” pravi neočekivane paralele između različitih gradova i njegove zemlje -Palestine.

Ovi filmovi zauzeće istaknuto mesto na predstojećim domaćim festivalima kao što su  Festival autorskog filma i beogradski FEST.

Pukotina u ledu
  • Save
Previous post Podrška Slovenačkog filmskog centra i za projekte novih filmova Slobodana Šijana, Maje Miloš i Ivana Ikića
Mister Vorky - festival jednominutnog filma
  • Save
Next post O prirodi i filmu na festivalu Mister Vorky
Share via
Copy link
Powered by Social Snap