Advertisement Section

Festival savremenog nemačkog filma GoetheFEST koji uspešno, 7. put za redom, organizuje Goethe Institut u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda biće održan od 11. do 16. oktobra 2018. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom „Normalan život“, a potom se program i ovoga puta seli u novosadski i niški Kulturni centar.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 10 nagrađivanih i zapaženih filmskih ostvarenja od kojih su neka sa poslednjeg Berlinala, a neka su nominovana za Nemačku filmsku nagradu. Festival nam i ovog puta nudi uvid u aktuelnu nemačku filmsku produkciju, pri tome odrednicu ’nemački’ treba shvatiti uslovno: mnogi filmovi koji su početkom godine na festivalu Berlinale uvršteni među ostvarenja nemačke kinematografije, zapravo su snimljeni u koprodukciji s drugim evropskim i vanevropskim zemljama.

Slogan 7. GoetheFESTa glasi „Normalan život”, iza čega bi zapravo trebalo da stoji znak pitanja. Jer, šta je uopšte normalno? Ko određuje šta je normalno?

Ovogodišnje izdanje festivala kreće se u zonama eksperimenta, diskursa o umetnosti i filozofiji, banalnosti života ograničenog normama.

Festival otvaramo projekcijom debitantskog filma „Touch Me Not“ rediteljke Adine Pintilije. Film predstvalja svojevrsno istraživanje na granici fikcije i stvarnosti i nosilac je „Zlatnog medveda“ 68. Berlinala. Kao radikalno ostvarenje, ovaj film izazvao je kontroverze u Nemačkoj, baš kao i njegova pobeda na Berlinalu.

Uopšteno govoreći, filmovi koji su se našli na programu GoetheFEST-a 2018. maju potencijal da polarizuju publiku i javno mnjenje. Tim će zanimljivije biti reakcije gledalaca u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Izdvojili bismo i film Tomasa Štubera „Među rafovima”, za koji je Franc Rogovski dobio Veliku nemačku nagradu kao najbolji glavni glumac, ali i jedinstvenu filmsku instalaciju „Manifest“ Julijana Rozefelda, eksperimentalni film u kome američka glumica Kejt Blanšet u 12 epizoda igra 12 različitih uloga, dok svaki od karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest.

Mnogi će se verovatno saglasiti sa mišljenjem da ovi filmovi končano pričaju priče koje je odavno trebalo ispričati, ali će drugi u njima možda videti samo „tipično nemačku” sklonost ka teškim temama. Naravno, nećemo biti uskraćeni ni za ironiju, a ni za lakoću, samo što nam one ove godine dolaze tiho, kao iz potaje.

Lične sudbine, različita životna shvatanja…  filmovi koji odgovaraju na ova pitanja, ali i postavljaju niz novih – o Nemačkoj, o svetu i o smislu života.

Prodaja karata po ceni od 250 dinara na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16 do 21h.

  • Save
Previous post Premijera HBO Europe regionalne produkcije
Banditi u potrazi za mamom
  • Save
Next post Film Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“ stiže u bioskope
Share via
Copy link
Powered by Social Snap